Колекція давніх монет, десятки зразків українських вишиванок, вишиті власноруч картини, півсотні альбомів з фотографіями є частиною виставки з предметів, зібраних Ігорем Лозов’юком, приуроченої до 100-річчя від дня його народження. Усе це він заповів Державному історико-культурному заповіднику м. Дубно, де створено його іменний фонд із кількома тисячами одиниць зберігання.

Ім’я Ігоря Лозов’юка з міста Дубно увійшло в літопис краєзнавчої справи на Рівненщині. Випускник Дубенської гімназії, він був невтомним науковцем, етнографом, публіцистом, бібліографом, орнаменталістом, бібліофілом, філателістом, нумізматом, фотографом, фольклористом, поліглотом, філокартистом, художником, педагогом, ветераном Другої світової війни, дисидентом, сталінським політв’язнем, лауреатом просвітянської премії імені Грицька Чубая.

Як зазначає письменник Микола Пшеничний, котрий створив книжку «Для Дубно, для Волині, для України, або Канва до вишиваного портрета Ігора Лозов’юка», він міг стати видатним ученим або релігійним діячем, проте безбожна комуністична система поламала-понівечила його долю.

Після себе Ігор Лозов’юк залишив також чимало історичних досліджень.

Євген ЦИМБАЛЮК,
краєзнавець.

Млинів Рівненської області.