«Голос України» опублікував підписаний Президентом України закон, яким встановлено новий порядок проїзду перехрестя з круговим рухом. І вже з 28 квітня на будь-якому такому перехресті пріоритет має той транспортний засіб, який здійснює рух колом. Така практика дуже давно застосовується у більшості країн Європи і виправдала себе. До цього часу правила проїзду конкретного перехрестя регулювалися знаками або дорожньою розміткою.


Усе нібито зрозуміло, проте внесеними змінами до Закону України «Про дорожній рух» на певний час створюється колізія (суперечність) правових норм, які регулюють дорожній рух: з одного боку, законом встановлено нові правила проїзду на перехрестях, де організовано круговий рух, з другого — діють старі правила, які Кабінет Міністрів України має змінити протягом місяця з дня набрання чинності закону. Варто нагадати, що за законом про дорожній рух лише Кабінет Міністрів має право визначати порядок проїзду перехресть. Саме тому на період до внесення змін до Правил дорожнього руху (найпізніше до 28 травня) на перехрестях з круговим рухом може бути небезпечно, оскільки закон встановлює нові пріоритети, а Правила дорожнього руху будуть чинні до моменту внесення до них змін. До того ж треба врахувати і те, що дорожні служби, виконуючи зміни до закону, фізично не встигли (за добу з моменту виходу закону до дня набрання ним чинності) прибрати на всіх перехрестях з круговим рухом дорожні знаки або розмітку, які визначають інший порядок проїзду перехрестя, аніж той, що встановлено новим законом.


Отже, рухаючись перехрестям, де організовано рух колом, краще, як то кажуть, подивитися в очі іншому водієві, щоб зрозуміти його дії щодо вашого транспортного засобу.