У місті Лева ще залишаються переповненими контейнерні майданчики, проте процес зрушив з мертвої точки після того, як Львів та 20 міст області за сприяння місцевої влади підписали Меморандум про поводження з ТПВ. За підрахунками посадовців, діючі звалища області певний час здатні приймати майже все сміття, що виробляється у Львові.


Однак ставити крапку в цій історії поки що зарано. Зокрема, голова Львівської облради Олександр Ганущин скерував листа Андрію Садовому з вимогою негайного виконання умов меморандуму з боку Львова. Окрім того, міський голова Бродів Анатолій Белей відмовився підписувати меморандум, а згодом міський голова Самбора Юрій Гамар, який раніше завізував документ, заявив, що вони відмовляються від нього. Анатолій Белей свою відмову пояснив складною ситуацією в місті, зокрема політичною. Мовляв, деякі активісти кажуть, що немає значення сума, яку Львів готовий заплатити. Тим часом ризик, що від меморандуму можуть відмовитися інші міста області, є доволі високим.


Львівська область.

Тим часом

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) має намір виділити Львову до 20 млн. євро на розв’язання проблеми. Про це повідомив старший радник ЄБРР у Східній Європі та на Кавказі Антон Усов на львівському діловому форумі ЄБРР. Банк має профінансувати закупівлю сортувального обладнання, перший етап рекультивації сміттєзвалища в Грибовичах і перший етап будівництва полігона. Також, як повідомляв Львівський портал, французький уряд ухвалив рішення про надання гранту в 650 тисяч євро на повний пакет проектної документації щодо закриття та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.