Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко перебуває з робочим візитом у Вашингтоні (США). Народний депутат входить до складу делегації парламентаріїв з України та Литви, які проводять низку зустрічей у рамках першої спільної ініціативи з метою підсилення міжнародної підтримки України.

 

Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко (друга ліворуч) разом із литовськими друзями-парламентаріями вшанувала пам’ять жертв Голодомору-геноциду покладанням снопків пшениці біля меморіалу у Вашингтоні.

 

Фото
зі сторінки Ганни Гопко у Фейсбуці.

У Раді національної безпеки США під час зустрічі із Старшим директором з питань Європи та Росії Фіоною Хілл Ганна Гопко, зокрема, висловила співчуття американському народу з приводу загибелі парамедика спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі. Вона наголосила на необхідності посилення тиску на Російську Федерацію для прогресу в забезпеченні сталого режиму припинення вогню, обміну заручниками та інших необхідних безпекових передумов мирного процесу.

Ганна Гопко також зосередила увагу співрозмовників на питанні де-окупації Криму та передала документ про порушення прав людини на тимчасово окупованому українському півострові, а також наголосила на важливості нещодавнього рішення Міжнародного суду ООН про необхідність відновлення роботи Меджлісу кримськотатарського народу.

Голова комітету закликала американських колег не зменшувати допомогу Україні, безпека та успіх якої лежить у площині стратегічних інтересів США. Г. Гопко відзначила важливість активізації підтримки нашої енергетичної безпеки. Вона наголосила на необхідності забезпечення гуманітарною допомогою 3,5 мільйона осіб, які стали жертвами російської агресії, зосередилася на пріоритетності повернення полонених та заручників, а також допомозі їхнім родинам.

Під час зустрічі литовський парламентарій, заступник голови комітету з європейських справ, колишній Прем’єр-міністр Литви, радник Президента України Андріус Кубіліус представив новий європейський план для України, затверджений Комітетом у закордонних справах Сейму Литви на основі стратегії підтримки України 2017—2020, та закликав США до подальшої співпраці.

Під час візиту відбулась також низка зустрічей із сенаторами, зокрема Робом Портманом, Джоном МакКейном, Марком Рубіо, та високопосадовцями США. У заходах брали участь народний депутат Наталія Кацер-Бучковська, віце-спікер Сейму Литви, голова комітету з європейських справ Сейму Литви Гедімінас Кіркілас, заступник голови комітету Міндаугас Пуйдокас, голова підкомітету Сейму Литви з питань трансатлантичних відносин Зігімантас Павіліоніс, посол України у США Валерій Чалий та посол Литви в США Роландас Кріщіунас.

Інформаційне управління
апарату Верховної Ради України.