Децентралізація зацікавила лідерів суспільної думки з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Казахстану та Киргизстану, які приїхали вивчати такий досвід на Чернігівщину.

На зустрічі в облдержадміністрації перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич зазначив, що область входить до десятки кращих за темпами створення об’єднаних територіальних громад. Територія громад, що пройшли процедуру об’єднання, становить майже 35 відсотків території області, де проживає понад 20 відсотків населення. Уже діє 16 об’єднаних територіальних громад.

— Після досвіду п’яти перших ОТГ, які створилися ще в 2015 році та вже отримали поряд із повноваженнями значне зростання бюджетів, жителі самі стали відчувати потребу в об’єднанні. Адже громади відтепер мають право розпоряджатися коштами, відтак раціонально можуть витрачати їх, вкладаючи в розвиток інфраструктури своїх територій, — зазначив Леонід Сахневич.

Закордонних гостей цікавили перспективи адміністративно-територіального устрою України, кадрові питання під час створення громад, фіскальна політика і, безумовно, для багатьох представників пострадянських країн стала відкриттям інформація про прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Адже доходи бюджетів громад зросли у вісім разів, а власні доходи місцевих бюджетів — у 4,5 разу. Надходження податків безпосередньо на місця, а також отримання державних субвенцій та коштів Державного фонду регіонального розвитку дали реальну можливість відновлювати та розвивати об’єкти освіти, охорони здоров’я, культури, а отже — поліпшувати життя людей. Так, на розвиток інфраструктури територій область у 2016 році отримала з держбюджету понад 228 мільйонів гривень. Зокрема, п’ять ОТГ використали 31,6 мільйона гривень цілеспрямованої державної субвенції.

Гості побачили практичні зміни, відвідавши Парафіївську об’єднану територіальну громаду.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігівська область.