При створенні антикорупційного суду треба врахувати низку важливих умов. Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, член Ради з питань судової реформи Сергій АЛЄКСЄЄВ (фракція «Блок Петра Порошенка»).


«По-перше, має бути закладена можливість розгляду справ щодо таких злочинів у трьох інстанціях, включаючи можливість оскаржити рішення у четвертій інстанції, — вважає парламентарій. — Це конституційні права громадян, і вони мають виконуватись незалежно від того, в якому злочині звинувачують людину».


Окрім того, за словами Сергія Алєксєєва, надзвичайно важливо, яким буде порядок призначення суддів до спеціалізованого антикорупційного суду і за якими критеріями їх добиратимуть. На його думку, це не можуть бути умови, відмінні від формування будь-якого іншого суду в Україні.


«І, звісно, для роботи адвоката і прокурора мають бути створені рівні умови, щоб відбувалось змагання сторін. Саме це нам вдалось реалізувати в рамках судової реформи, і зараз адвокат не безмовний, а активний учасник процесу, від дій якого багато залежить», — наголосив народний депутат.


На думку Сергія Алєксєєва, є ще один важливий пункт — створенню антикорупційного суду має передувати внесення змін до процесуальних кодексів. «Інакше цей спеціалізований суд не «впишеться» в існуючу систему.

Відповідний законопроект Президент уже вніс до парламенту», — пояснив парламентарій.


У свою чергу, голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Єгор СОБОЛЄВ, котрий нині перебуває з візитом у США, вважає, що США має надати Україні допомогу для створення антикорупційного суду. «Разом з Олегом Березюком, Оксаною Сироїд та Тетяною Остріковою будемо тиждень у Вашингтоні для перемовин з колегами у Конгресі, Раді безпеки, Державному департаменті Сполучених Штатів та МВФ, — написав Є. Соболєв на своїй сторінці у «Фейсбуці». — Зокрема, просимо допомоги Україні від найсильнішої держави світу у створенні Антикорупційного суду. У поданому до нашого парламенту законопроекті ми пропонуємо, щоб судді до такого суду були обрані за участі представників США, Євросоюзу та Великої Британії. Це допоможе знайти справді принципових та професійних суддів. Пояснювали сьогодні посадовцям американського Держдепу, які відповідають за допомогу Україні, як найважливіші розслідування наших Антикорупційного бюро та Антикорупційної прокуратури гальмуються нинішніми залежними суддями. А для розвитку та спокою України наші громадяни мають якомога швидше побачити топ-корупціонерів за ґратами, а їхнє майно — конфіскованим на користь держави».


Викликають на килим міністра фінансів


Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка звернувся до міністра фінансів України Олександра Данилюка з проханням поінформувати профільний комітет про роботу Міністерства фінансів.


«Давно пора заслухати міністра фінансів на засіданні профільного комітету Верховної Ради. Отже, плануємо з колегами по комітету послухати його 17 травня про результати роботи Мінфіну України за минулий рік та за перші чотири місяці поточного року. Міністра ми запросили завчасно», — цитує Сергія Рибалку його прес-служба.


Парламентарій також повідомив, що представники фінансового комітету хочуть обговорити з міністром фінансів стратегію розвитку державних банків і управління проблемними активами задля мінімізації проблемної заборгованості банківської системи.


«Нам потрібно чітко розуміти ситуацію з цих питань, щоб мати можливість максимально ефективно працювати над вдосконаленням законодавства в банківській сфері, — зауважив Рибалка. — А від правильного використання державних банків, як інструментів державної економічної політики, багато в чому залежить і майбутнє економіки України».


За словами голови комітету, 14 березня було досягнуто домовленості з Мінфіном, що в середині травня на засіданні профільного парламентського комітету буде представлено оновлену стратегію розвитку державних банків.


Підготувала Олександра КУЧЕРЯВА.