На Хмельниччині почастішали випадки, коли жертвами злодіїв і грабіжників стають люди похилого віку. Якщо раніше до осель пенсіонерів доволі часто навідувались шахраї під масками соціальних працівників, співробітників банків, торгових агентів і навіть волонтерів, котрі під різними приводами забирали всі заощадження, то тепер їхнє місце зайняли відверті грабіжники і бандити.

 

Таку "спеціалізацію" обрав для себе житель Старокостянтинова, котрий раніше вже п'ять разів притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки. Коли достроково вийшов на свободу -- за законом Савченко, одразу прийнявся за своє і скоїв серію грабежів і крадіжок з будинків пенсіонерів. В одному з сіл Дунаєвецького району першою його жертвою стала прикута до ліжка 93-річна бабуся. Просто на очах беззахисної жертви він обшукав кімнату і забрав півтисячі гривень та два ліхтарики. Коли награбовані гроші витратив, повернувся в це саме село і вночі обікрав ще два будинки. Поки 79-річний пенсіонер спав, злодій вкрав у його домі мобільний телефон. А в іншого чоловіка -- гаманець із 1300 гривнями.

 

Троє вінничан пішли ще далі: об'єднались, щоб грабувати беззахисних стареньких. Як повідомили у Нацполіції області, кілька місяців поспіль вони проникали в їхні будинки і силою відбирали всі заощадження. Так "працювали" не тільки на Хмельниччині, а й на Вінниччині, аж поки їх не затримали поліцейські в Летичівському районі. Усі троє раніше вже неодноразово притягувалися до кримінальної відповідальності за крадіжки, а один -- ще й за завдання тілесних ушкоджень, що призвели до смерті жертви. Діяли за відпрацьованою схемою: вночі приїжджали у село, проникали в будинки самотніх пенсіонерів і грабували їх. Якщо ті намагалися чинити опір, били їх і відбирали усі заощадження. Попередньо встановлено, що тільки на території Хмельницької області банда вчинила до восьми таких нападів.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницький.

 

Голос України