Це запитання стало головним для представників професійно-технічних навчальних закладів Хмельницького, підприємців і міської влади. Ще наприкінці позаминулого року на міський бюджет було покладене чимале навантаження — фінансування ПТУ. За підрахунками міського голови Олександра Симчишина, відтоді, як галузь почав фінансувати бюджет, було витрачено понад сто мільйонів гривень. Але беручи на себе ці обов’язки, влада висунула і кілька вимог  до освітян. Одна із них — передача у комунальну власність майна закладів. Інша — виконання реального регіонального замовлення з підготовки фахівців дефіцитних спеціальностей. А ще влада хотіла прискіпливо контролювати витрачання буквально кожної гривні. Та практично жодна із цих вимог так і не була виконана.

Знайти фахівця, наприклад, у комунальну сферу практично неможливо. Бракує і кваліфікованих спеціалістів для бізнесу. Випускники не поспішають займати вакантні посади на виробництві. До того ж вони вкрай рідко можуть похвалитися високим професійним рівнем. Та й підприємці, які платять податки і фактично утримують ПТУ, не можуть отримати від них потрібних працівників. Також керівники навчальних закладів не поспішають до співпраці і далеко не завжди дозволяють контролюючим комісіям міськвиконкому перевіряти їхню фінансову діяльність. Тож говорити про ефективність використання бюджетних коштів важко.

Постало питання, чи отримуватимуть освітяни гроші з бюджету надалі. Цей варіант не відкидається, однак влада знову ставить свої умови. «Єдиним варіантом продовження фінансування є напрацювання спільної дорожньої карти — плану, за яким мають рухатися місцеві ПТУ. Однозначно вони повинні змінитися, і ці зміни мають задовольняти насамперед потреби хмельничан», — переконаний міський голова.

Якщо і ці умови не будуть виконані, то практика витрачання коштів тільки заради самого навчального процесу може бути припинена.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.