Шістнадцятирічний школяр із Кропивницького Ігор Баракаєв став четвертим українцем, який зміг вступити до найпрестижнішої школи США — Phіllіps Academy Andover. Ігор виявився найсильнішим серед понад 3000 претендентів із 76 країн та всіх американських штатів — такий висновок приймальної комісії.

 

Ігор Баракаєв з Томмі Еммануелем та батьком.

 

За свої знання та досягнення юнак став володарем престижного гранту Davіs Scholarshіp, який повністю покриває усі витрати, пов’язані з навчанням у школі (а це майже 60 000 доларів США на рік) і перельотами в США, а також відшкодовує 80 000 доларів США за навчання в коледжі. Але й це ще не все. Ігор також виборов собі місця в Mіlton Academy і в Taft School, де також отримав повний грант на навчання та Davіs Scholarshіp.


«У 2016 році я став фіналістом благодійної програми Ukraіne Global Scholars (UGS), — розповідає Ігор. — Її заснували українці, які вже пройшли шлях західної освіти, стали випускниками найкращих університетів світу і вирішили допомагати талановитим українським учням йти їхнім шляхом. Щороку фонд відбирає 20 учнів 8—11 класів з усієї країни і допомагає пройти дуже важкий процес вступу, щоб отримати повний грант на навчання».


До заключного етапу відбору хлопець дійшов ще позаминулого року, але фіналістом не став. Проте це лише посилило його бажання потрапити до програми та мотивувало працювати ще більше. Найперше необхідно було підтягти до достатнього рівня знання англійської мови. Тож весь наступний рік Ігор сумлінно працював над його вдосконаленням, а також продовжував займатися музикою та програмуванням. У 2016 році спробував свої сили ще раз і, продемонструвавши наполегливість і прогрес, потрапив до когорти переможців.


Відбір до UGS відбувається у три етапи. На першому всі охочі писали твори про свої захоплення, а також подали на розгляд комісії оцінки за останні три роки, дипломи, грамоти тощо. Усіх, кого відібрали до другого туру, запросили скласти онлайн-тести з математики та англійської (ці предмети є дуже важливими під час вступу до школи та ВНЗ США, і саме їх знання перевіряють на екзаменах). Учасників, які показали високий результат у тестах, запросили на інтерв’ю: одне — з організатором, одне — з ментором. Якщо учасник продемонстрував свій високий потенціал, він стає фіналістом UGS і починає готуватися до вступу.


«UGS лише допомагає зі вступом, але не дає стовідсоткової гарантії успіху. Наприклад, цього року до шкіл вступали 12 осіб і 10 із них отримали гранти загалом на понад 2 мільйони доларів. Ці гроші дають безпосередньо школи США, а не UGS. Лише трьом—п’яти учням з усього світу кожна школа дає повну стипендію, саме тому процес вступу є надзвичайно важким і майже неймовірним без допомоги досвідчених людей», — зауважує Ігор.


З десяти років Ігор грає на гітарі. Каже, надихнув відомий австралійський гітарист-віртуоз Томмі Еммануель. Загорівся бажанням навчитися грати після того, як подивився його відео «The Fіnger Lakes». Протягом кількох років він займався по кілька годин на добу, а місцем першого масштабного виступу стала сцена шоу «Україна має талант». Далі були нові виступи, власні композиції і навіть спільна гра з Томмі Еммануелем, про яку наполегливий школяр домовився з музикантом персонально через Фейсбук. За чотири роки замість загальноприйнятих восьми закінчив з відзнакою музичну школу. Нині пише електронну та інструментальну музику, грає на гітарі та фортепіано.


А два роки тому здібний школяр захопився ще й програмуванням. Опанував книгу «С++ для чайників», а першою програмою став конвертер із градусів Цельсія у Фаренгейта. Потім знайшов безплатну школу програмування в рідному місті, де вивчав ази програмування, і почав розробляти власні проекти.


«Одного разу мій друг зі школи програмування запропонував пройти разом онлайн-курс Machіne Learnіng від Стенфордського університету. Машинне навчання — це відносно нова наука, яка дає змогу програмувати комп’ютер, не програмуючи його насправді. Наприклад, аналізувати фотографії чи розуміти текст. Коли закінчив цей курс, зрозумів, що штучний інтелект — це саме те, чим я хочу займатися в майбутньому».


Серед програм Ігоря Баракаєва — оцінювання ймовірності виживання на «Титаніку», аналіз знімків МРТ серця для передбачення випадків серцевої недостатності. Останній проект дав поштовх до вивчення глибоких нейронних мереж, які можуть використовуватися в області медицини і рятувати життя. Окрім цього, на аматорському рівні хлопець займається спортивним програмуванням — дисципліною, де потрібно розв’язувати задачі на час.


«Після участі в літньому семінарі UGS моє життя докорінно змінилося, — стверджує юний унікум. Оточення дуже розумних однолітків мотивувало мене працювати. Команда, й особливо Михайло Лемеш, який брав у мене інтерв’ю на відборі в UGS і став моїм ментором після табору, стали чудовими role models і допомагали в процесі вступу. А Настя Прохоренко розказала про Андовер: цей заклад — такий собі Гарвард серед шкіл. Оскільки я мрію навчатися в справжньому Гарварді, мені потрібно в Андовер». Цього року хлопець подав заявки на вступ до 13 шкіл і неймовірно радий, що став учнем саме Андоверу.


«Це одна з найбагатших шкіл Америки, тому вона може дозволити собі набирати учнів з різним походженням, персональними історіями та талантами, незалежно від їхньої фінансової спроможності, — каже він. — Андовер пропонує своїм учням понад 300 академічних курсів, 150 різноманітних клубів та 26 видів спорту. Я хочу спробувати льодовий хокей та греблю, взяти участь в олімпіаді з інформатики USA Computіng Olympіad та зустріти однодумців, з якими зміг би працювати разом надалі. Сподіваюся, що мені також вдасться потрапити на стажування до компанії Tesla та зустрітися з Ілоном Маском (інженером, підприємцем, винахідником, засновником компаній SpaceX і PayPal. — Авт.), який дуже мене мотивує. Також хочу зустріти в стінах Андоверу людей, які спеціалізуються в Computer Scіence, так само, як Білл Гейтс та Марк Цукерберг зустріли своїх співзасновників Майкрософт та Фейсбук у стінах Гарварду. Україна має великий потенціал у сфері ІT, але, на жаль, більшість компаній працює на аутсорс, не створюючи своїх власних продуктів. З другого боку, такі компанії, як Looksery, показують можливості українських девелоперів: фільтри, які вони розробили, застосовують понад мільярд користувачів у соціальній мережі SnapChat. У майбутньому я мрію розвивати інформаційні технології в Україні і в світі загалом та створювати власні проекти, які сприятимуть розвитку технологій у галузі штучного інтелекту».


Петро МЕЛЬНИК (за матеріалами UGS).


Кропивницький.


Фото надано Ігорем Баракаєвим.


P.S. Літня школа UGS триватиме цьогоріч у Карпатах, в Яремчі.