Одеські портовики під час обідньої перерви страйкували проти масових звільнень і політики керівництва Адміністрації морських портів України (АМПУ), спрямованої, на їхню думку, на підрив економічної стабільності підприємства.

«У керівництва є наміри скоротити основний колектив філії, а їхні зарплати перевищують наші в десятки, а то й у сотні разів», — заявив представник профспілки Одеського морського торговельного порту, працівник служби логістики та обробки автотранспорту Валерій Боталов.

За словами портовиків, «за чотири місяці перебування на посаді голови ДП «АМПУ» латвійського комерсанта Райвіса Вецкаганса економічна ситуація в портах України різко погіршилася. Так, за перший квартал 2017-го на контейнерному терміналі ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» було перевалено лише 1 контейнер, або 2 TEU, при потужності термінала 1,15 млн. TEU, а на причалах Херсонського МТП за цей само період перевалено 0 тонн зерна (2015 р. — 397 тис. тонн, в 2016 р. — 177 тис. тонн).

Нагадаємо, що 25 квітня працівники Маріупольського і Бердянського портів уже пікетували будівлю Мінінфраструктури в Києві з вимогами відставки Р. Вецкаганса, який, на їхню думку, своєю некомпетентністю та бездіяльністю привів до того, що підхідні канали і операційні акваторії обміліли, у зв’язку із чим судновласники відмовляються направляти свій флот до українського Азову.

До учасників мітингу з керівництва АМПУ ніхто не вийшов. За словами охоронця, керівник підприємства і всі його заступники напередодні поїхали до Києва.

«Якщо нас не почують, ми пікетуватимемо Мінінфраструктури і адміністрацію Президента. Не допоможе — припинимо роботу портів, що завдасть величезний економічний збиток країні», — заявив голова профкому Одеського МТП Володимир Зайков.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.