Учора в Оболонському районному суді Києва розпочалося підготовче судове засідання у справі колишнього президента В. Януковича. Проте суд його переніс на 18 травня для надання можливості обвинуваченому участі в судовому процесі.


Нагадаємо, 28 листопада 2016 року в Святошинському районному суді міста Києва під час оголошення судом перерви в режимі відеоконференції Генеральний прокурор Юрій Луценко оголосив підозру екс-президенту Віктору Януковичу. Зокрема, його підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 («Державна зрада»), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 («Пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України») і ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 («Пособництво у веденні агресивної війни») КК України.


Військовий прокурор Руслан Кравченко наголосив, що під час здійснення досудового розслідування з боку державного обвинувачення прав та свобод В. Януковича, зокрема права на захист, порушено не було. Прокурор зазначив, що В. Янукович викликався до суду шляхом розміщення оголошення в газеті «Урядовий кур’єр», також відповідне повідомлення було розміщено на сайті Оболонського районного суду міста Києва.

 

31 грудня 2013 року. Революція Гідності, Хрещатик, біля ЦУМу. Народна інсталяція «Янукович у клітці».

Фото Олександра КЛИМЕНКА. 

Р. Кравченко припустив, що на наступному підготовчому засіданні з боку захисту подаватимуться клопотання, які затягуватимуть процес. Між іншим, адвокат екс-президента вже попередив, що планує допитати майже 80 свідків, частина яких перебуває нині в Росії. Прокурор зауважив, що одним із важливих доказів у справі є листи Януковича до президента Російської Федерації та Ради Федерації із закликом використати російські війська на території України. Понад те, військовий прокурор зазначив, що сторона обвинувачення клопотатиме про призначення найвищої міри покарання для екс-президента В. Януковича — довічного позбавлення волі.


Адвокат зазначив, що безпосередня присутність В. Януковича на судових засіданнях у приміщенні Оболонського районного суду міста Києва повністю виключається, оскільки Україна не може забезпечити безпеку екс-президента, тому очікується, що В. Янукович братиме участь у судовому засіданні 18 травня в режимі відеоконференції.

Наталія ТИТАРЕНКО.

Коментарі

Олег БАРНА, народний депутат України (фракція Блоку Петра Порошенка):
— Цей судовий процес став можливим після ухвалення парламентом закону про заочне судове засудження. Бо досі ми не могли за чинним законодавством притягнути до відповідальності особу, яка не може з’явитися до суду та розписатися про отримання повістки. Судовий вирок буде винесено відповідно до закону про заочне засудження, обвинувачуваного буде оголошено у міжнародний розшук як злочинця, який ухиляється від відбування покарання. Тобто це вже буде підставою для міжнародного розшуку Інтерполом. Нині Інтерпол зняв з розшуку Януковича та його сина, бо, відповідно до правил Інтерполу, людину, якій не обрано запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, не може бути оголошено у міжнародний розшук. А відповідно до чинного законодавства України суди відмовлялися виносити ухвалу про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без участі цієї особи. Тому нині, як ніколи, доречним став закон про заочне засудження.


Андрій ТЕТЕРУК, перший заступник голови депутатської фракції «Народний фронт»:
— Я обирався до парламенту, щоб захистити свою державу, зокрема від тих державних діячів, які її зрадили і просили ввести чужі війська на територію України. Тому очікую засудження колишнього президента Януковича за ті злочини, які він вчинив, зокрема за кожну людину, яка загинула в результаті його дій. Мені байдуже, скільки триватиме розслідування. Головне, щоб усі докази, всі факти було належним чином оформлено, передано на розгляд суду і суд ухвалив рішення, довівши провину Януковича, щоб його у правовому полі було засуджено за його діяння. Це має стати прецедентом, як, скажімо, в Ізраїлі, де не роблять касту недоторканних ані з президента, ані з прем’єра, і за порушення законів вони відповідають. Ми, починаючи з Революції Гідності, вибудовуємо правову державу, в якій повинні бути рівними перед законом усі — від президента до пересічного українця.


Юрій ЛУЦЕНКО, Генеральний прокурор України:
— Прихильникам Януковича і зрадофілам не варто радіти рішенню Інтерполу про зняття з розшуку Януковича, Онищенка, Клюєва. І цю проблему ми розв’яжемо. Або переконаємо Печерський суд ухвалити рішення відповідно до вимог нового керівництва Інтерполу. Або отримаємо в суді вирок і оголосимо VІP-утікачів у розшук для відбування покарання. Результат роблять наполегливі оптимісти. Песимісти — лише спостерігачі.


Юліана ШЕВЧУК.