Підписаний понад тиждень тому між Львовом та містами області Меморандум про приймання твердих побутових відходів нарешті дав позитивний результат -- Червоноград став першим містом, яке погодилось підписати довгострокову угоду із Львівською міською радою, і тепер тут готові кожного дня приймати 10 тонн твердих побутових відходів, які привозитимуть зі Львова. Цей факт нашому кореспондентові підтвердив міський голова Червонограда Ігор Залівський: "Ми щодня маємо 40--50 тонн власних відходів, тож маємо можливість додатково прийняти ще 10 тонн, хоча для нас це буде робота на межі". Річ у тім, що Червоноград має власну сміттєсортувальну лінію -- саме завдяки цьому має змогу приймати додатковий обсяг сміття. За це місто отримуватиме 287 гривень за кожну тонну відходів, а також 1133 гривні за тонну субвенції з обласного бюджету. За ці кошти місто має намір придбати подрібнювач сміття -- це дасть змогу зменшити обсяг непотребу.

 

Ігор Залівський також зазначив, що меморандум розраховано на два роки -- протягом цього часу Львів повинен збудувати новий сміттєпереробний комплекс. Тепер питання в тому, чи підтримають Червоноград інші міста, адже для виконання цього меморандуму в бюджеті і Львова, і Львівської області передбачено значні кошти. Загалом Меморандум підписало 20 міст області які мають власні полігони твердих побутових відходів, натомість Броди, Самбір та Рава-Руська відмовились підписувати довгострокові угоди. Ну а зважаючи на те, що кожного дня у Львові з'являється 600 тонн нових відходів, до повного розв'язання проблеми ще далеко. Понад те, останніми днями кількість переповнених сміттєвих майданчиків у Львові тільки зростає -- нині таких понад третина, до того ж найгірша ситуація у Шевченківському районі міста, натомість у Галицькому районі, а це фактично весь історичний центр та кілька прилеглих до нього старих дільниць міста, переповнених контейнерних майданчиків практично немає. Так само відносно чисто і в Личаківському районі -- тут переповненими є невелика кількість контейнерних майданчиків.

 

А щодо будівництва нового сміттєпереробного заводу, то нині його проектуванням займається одна із французьких фірм, яка має досвід розв'язання сміттєвої проблеми в деяких французьких містах -- гроші на проект виділив так само уряд Франції.

 

Олександр СИРЦОВ.

 

Львівська область.

 

Голос України