У Комітеті Верховної Ради у закордонних справах відбулася зустріч народних депутатів із головою Комітету з міжнародних відносин і міжпарламентських зв’язків Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Самедом Сеїдовим.

 

Народні депутати України Світлана Заліщук, Ганна Гопко і Борис Тарасюк під час зустрічі з азербайджанською делегацією.

 

У зустрічі з української сторони взяли участь — голова комітету Ганна Гопко, її заступник Борис Тарасюк, член комітету Світлана Заліщук, народні депутати Георгій Логвинський, Остап Єднак, Наталія Кацер-Бучковська та Максим Курячий, заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця. З азербайджанської сторони — Надзвичайний та Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Азер Худієв і керівник секретаріату голови Комітету з міжнародних відносин і міжпарламентських зв’язків Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Аміль Гурбанов.

Ганна Гопко привітала співрозмовників з 25-ю річницею встановлення дипломатичних відносин між нашими державами. Вона наголосила: позиція України щодо нагірнокарабаського конфлікту базується на принципах поваги до суверенітету та територіальної цілісності Азербайджану у міжнародно визнаних кордонах та залишається незмінною.

У свою чергу Самед Саїдов висловився за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Народний депутат Борис Тарасюк закликав азербайджанську сторону не брати участь у сесії Міжпарламентського союзу, яка відбудеться у Санкт-Петербурзі (Росія) восени 2017 року. Верховна Рада вже відмовилася від участі в цій сесії.

Під час зустрічі члени парламентського Комітету у закордонних справах зосередили увагу на проблематиці звільнення політичних в’язнів Кремля, зокрема Олега Сенцова, а також визнанні Азербайджаном Голодомору в Україні 1932-1933 років геноцидом українського народу. Обидві сторони відзначили великий потенціал активізації співпраці між нашими країнами як на двосторонньому рівні, так і на рівні міжнародних організацій. Зокрема, співрозмовники визначили стратегічним напрямком співпрацю у сфері енергобезпеки та диверсифікації енергоресурсів, а також співробітництво у протидії російській пропаганді, кіберзагрозам та розвиток культурного співробітництва.

Інформаційне управління
апарату Верховної Ради України.

Фото
Інформаційного управління
апарату Верховної Ради України.