«Програма імпортозаміщення у сфері оборонно-промислового комплексу працює вже декілька років. Чи це допомогло подолати залежність від імпорту з Росії? Є якісь результати?»


Степан БІЛОУС.


Кіровоградська область.


Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юрій БРОВЧЕНКО:

 


— Ми повністю зупинили військово-технічне співробітництво з Російською Федерацією. Було створено каталог товару, який потребує імпортозаміщення у сфері оборонно-промислового комплексу. На сьогодні підписано Державним концерном «Укроборонпром» меморандум щодо співпраці з усіма обласними державними адміністраціями. У ко-операції з концерном працює майже 400 підприємств.


«Укроборонпром» спільно з Державним підприємством «Антонов» проводить переговори щодо імпортозаміщення літаків АН-148 і АН-158, які вироблялися в кооперації з Росією. АН-132Д вже випускаємо самостійно. Маємо надію, що до кінця року вийдемо на серійне виробництво інших моделей.


Сьогодні підтримати авіаційну промисловість для Держбюджету надзвичайно складно. Але ми шукаємо кошти, в тому числі і кредити під державні гарантії для того, щоб відновити авіабудування в Україні. Низка змін до законодавства, які було ухвалено торік і в поточному році, дають змогу створювати спільні підприємства. Це крок до залучення інвестицій. Ми розвиваємо напрям міжнародної кооперації. Тоді справді у нас з’явиться більше можливостей для відновлення авіабудування.


Сергій МЕЛЬНИК.