За інформацією прес-центру штабу АТО, ситуація на лінії протистояння залишається складною, однак контрольованою Збройними Силами України. Російсько-окупаційні війська й не думають дотримуватися Мінських домовленостей про припинення вогню. За добу (дані на ранок 10.05) терористи 70 разів обстріляли опорні пункти українських захисників.

На донецькому напрямку терористи використовували міномети калібру 82 і 120 міліметрів, озброєння БМП, гранатомети різних систем, кулемети великих калібрів та стрілецьку зброю.

На приморському напрямку ворог стріляв по наших воїнах з мінометів калібру 82 і 120 міліметрів, протитанкових гранатометів, озброєння танків і БМП. А в районі Павлополя активізувалися ворожі снайпери.

На луганському напрямку підрозділи російсько-окупаційних військ вели вогонь із мінометів калібру 82 міліметри, кулеметів, гранатометів і стрілецької зброї. А захисників Новоолександрівки обстрілювали ще й із зенітної установки.

В окремих випадках, коли виникала безпосередня загроза життю і здоров’ю військовослужбовців, командири ухвалювали рішення про адекватне відкриття вогню у відповідь.

На тлі всього цього противник намагається дискредитувати сили АТО, передаючи Спільному центру з контролю та координації питань припинення вогню неправдиві дані про обстріл з боку підрозділів ЗС України. А потім, за даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, надану дезінформацію використовують для виправдання відкриття вогню «у відповідь» і підготовки пропагандистських сюжетів російськими ЗМІ. А «правильна» агітація для підтримання морального духу терористів нині дуже важлива.

Як повідомляє ГУР, відповідно до наказу командування окупаційних військ задля уникнення втрат серед кадрових російських офіцерів їм було заборонено перебувати на передових позиціях протягом усіх травневих свят. А цей факт уже позначився на морально-психологічному стані «особового складу» терористів. Так, приміром, під час відкриття силами АТО вогню у відповідь кілька десятків терористів самовільно залишили позиції на лінії зіткнення в районі Алчевська.

Влад СЕМЕНЧУК.