США можуть долучитися до «нормандського формату», і держсекретар країни Рекс Тіллерсон тоді виступатиме «адвокатом України» у переговорах із Росією. Про це вчора заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Вашингтоні, де перебував з робочим візитом 8—10 травня, інформує ТСН. Він зауважив, що Тіллерсон добре поінформований про російську агресію проти України, тож з ним обговорювались різні варіанти розв’язання ситуації.


Програмою поїздки передбачено участь П. Клімкіна у засіданні Базової групи Мюнхенської конференції з питань безпеки для обговорення ситуації на сході нашої держави.

 

Одночасно із П. Клімкіним до США з робочим візитом прибув глава російського МЗС Сергій Лавров. Учора він провів переговори з держсекретарем Рексом Тіллерсоном та президентом Дональдом Трампом. На момент верстки номера деталей зустрічей не було відомо, але анонсовані теми обговорень — ситуація в Україні та Сирії, відносини Вашингтона і Москви.


На запитання «Голосу Америки»: «Чи є в України якісь застереження з приводу цих переговорів?» П. Клімкін відповів: «Сполучені Штати мають розмовляти з Росією. Росія свідомо загнала в глухий кут весь Мінський процес, і вона просто перевертає його з ніг на голову. Це вже всім зрозуміло. Замість того, щоб зрозуміти, що потрібно гарантувати хоча б мінімум безпеки. Оскільки без цього жодної довіри до дій Росії немає».


Та не лише візит Клімкіна й Лаврова до Вашингтона сьогодні на першому місці в інформаційних стрічках. Серед топових новин — звільнення Дональдом Трампом директора ФБР Джеймса Комі. За інформацією DW, у листі до керівника ФБР президент США наголосив, що погоджується з висновком міністерства юстиції країни, що Комі більше «не в змозі ефективно керувати бюро» і що відомству необхідний новий очільник, аби відновити довіру до нього. 


У мін’юсті причиною звільнення назвали закриття розслідування справи проти Гілларі Клінтон. Однак демократи вважають, що Комі був звільнений через розслідування ФБР втручання Росії в американські президентські вибори в 2016 році. У відповідь на це республіканець Джон Маккейн закликав створити спеціальний комітет з розслідування втручання Росії у президентські вибори в країні, повідомляє The New York Tіmes. За його словами, рішення Трампа «тільки підтверджує необхідність і актуальність створення комітету». 


Звільнення директора ФБР президентом США відбулося вдруге в історії країни.