Без протистоянь з представниками лівих сил відзначили у Вінниці 72-гу річницю Перемоги над фашизмом. Патріотично налаштованих учасників маршу на центральній вулиці міста Соборній виявилося більше, ніж захисників комуністичної ідеології. «Ліві» недовго йшли в одній колоні з тими, хто ніс антипутінські лозунги. На півдорозі вони припинили ходу.

З самого ранку у храмах краю тривали поминальні богослужіння за жертвами Другої світової і тими, хто загинув під час бойових дій з російсько-терористичними військами на сході країни у наші дні. За усталеною традицією керівники області й міста відвідали госпіталь для ветеранів війни. Поспілкувалися з пацієнтами, вручили колективу апарат ударно-хвильової терапії вартістю 1,2 мільйона гривень. У міськраді відбулася зустріч з фронтовиками, яким доля подарувала можливість дожити до цих днів.

Об 11-й годині урочистості продовжилися біля Меморіалу Слави мітингом-реквіємом. Тисячі вінничан поклали квіти до підніжжя пам’ятника тим, хто віддав життя за визволення рідної землі від фашистів. Так само букети квітів лягли до пам’ятного знака героям сьогодення. Понад триста мешканців краю загинули на Донбасі. Пам’ять про них вшанували хвилиною мовчання. Мирні постріли зі зброї воїнів Вінницького гарнізону нагадали присутнім, що в зоні АТО тривають бойові дії.

— Кращі сини і доньки нашого краю нині захищають країну від окупантів на Донбасі, — зазначив голова Вінницької облради Анатолій Олійник. — Взірцем мужності, героїзму і відданості рідній землі для них є ті, хто так само йшов у бій з фашистами у роки Другої світової.

Патріотично налаштована молодь разом з демобілізованими бійцями АТО несли плакати з промовистими написами «Перемогли Гітлера — переможемо Путіна». За словами одного з активістів, це гасло об’єднало патріотів, яких набагато більше, ніж тих, хто продовжує триматися за так звані комуністичні ідеали. «Доля Гітлера — майбутнє Путіна», «Путлер — капут!», «Україна переможе!». Не дивно, що йти в такій колоні «ліві» довго не змогли.

— Ми не забороняли нікому йти разом з нами в одній колоні чи висловлювати свої думки, — каже один з активістів. — Кожен має право на це в демократичній державі. Комуністи просто «розчинилися» серед нас. Гарний спосіб переконання і захисту своєї ідеї. Без скандалів, бійок і взаємних звинувачень.

Віктор СКРИПНИК.

Вінниця.