У місті-герої Одесі День пам’яті та примирення і День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939—1945 років завжди відбуваються в урочистій атмосфері. Майже 300 тисяч жителів Одеської області загинули у Другий світовий і в кожній одеській родині свято вшановують пам’ять про загиблих.

Так, на площі 10 Квітня сотні городян, серед яких ветерани, молодь, представники духівництва, народні депутати і керівництво міста, поклали квіти до меморіальної стели «Крила Перемоги». Урочиста церемонія супроводжувалася музичним виступом військового оркестру.

9-го травня курсанти Одеської морської академії пройшли маршем центром міста. У ньому взяли участь понад тисяча курсантів 1-го і 4-го курсів.

Одеська поліція була готова до найжорстокіших варіантів розвитку подій. Зокрема, периметр Алеї Слави був оточений правоохоронцями, а прохід до монумента Невідомому матросу здійснювався через спеціальний пункт пропуску. Щоправда, під час покладання вінків провокатори спробували провести свої акції. Поліція не допустила сутички.

Несподіване вітання очікувало на 96-літнього ветерана Другої світової війни полковника у відставці Івана Кулибабу. Оркестр Військово-Морських Сил України в повному складі прийшов до будинку, де проживає ветеран, і під вікнами його квартири виконав пісні воєнних років. Схвильований увагою до себе ветеран знайшов у собі сили і вийшов на балкон подякувати артистам за концерт.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.