Вечірнє засідання 24 лютого

Одразу дві постанови були розглянуті депутатами про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді. Автор однієї з них — Юрій Дерев’янко («Батьківщина») (реєстр. № 4076), іншої — позафракційний Олег Ляшко (реєстр. № 4076-1). Доповідаючи свою ініціативу, Ю. Дерев’янко, зокрема, зауважив, що у 2010 році Конституційний Суд у неконституційний спосіб, привласнивши повноваження парламенту, змінив Конституцію. «18 суддів КС розглядали це питання, судді Шишкін та Стецюк за нього не голосували. Решта дали змогу Януковичу узурпувати владу. Це призвело до сотень загиблих, сотень поранених, до величезної кількості людей, у яких забрали майно, яких побили тітушки», —сказав він.
Ці судді, а також ті, хто був призначений пізніше, дозволили Кабміну вручну перерозподіляти всі соціальні виплати, не проводити вибори у Києві, додав парламентарій. З огляду на це, він запропонував, за порушення присяги достроково припинити повноваження п’яти суддів КС. Водночас Олег Ляшко заявив, що йому все одно, чия постанова буде підтримана. Головне, щоб судді були покарані.
Підтримав постанови і регіонал Нестор Шуфрич. За його словами, саме це рішення КС стало першопричиною того, що пролилася кров. «Це має бути початок покарання тих, хто призвів до смерті наших громадян», — сказав він. Врешті, за постанову в редакції Ю. Дерев’янка з правками народних депутатів проголосували 307 народних депутатів.
Верховна Рада першим питанням порядку денного розглянула проект постанови про вшанування учасників збройних конфліктів під час мирних акцій протесту (реєстр. № 4213). Відповідно до неї, наступному Президентові України запропоновано посмертно присвоїти звання «Герой України» полеглим цивільним учасникам збройних конфліктів під час мирних акцій протесту в Україні впродовж листопада 2013-го — лютого 2014 року. «За» проголосували 346 народних депутатів.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради повідомив про вихід із фракції Партії регіонів Леоніда Клімова та Михайла Опанащенка, а також про створення у парламенті нової депутатської групи «Економічний розвиток». До її складу ввійшли 33 народні депутати. Очолив групу Анатолій Кінах, його перший заступник — глава парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.
Крім того, О. Турчинов повідомив, що у засіданні парламенту бере участь олімпійська чемпіонка Олена Підгрушна. Її сесійний зал вітав оплесками.
Із днем народження цього дня привітали Валерія Кальченка («Батьківщина»).
На знімку: олімпійська чемпіонка з біатлону Олена Підгрушна з чоловіком Олексієм Кайдою, народним депутатом («Свобода»).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.