Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив якнайшвидше завершити службове розслідування сутичок у Дніпрі 9 травня, під час яких постраждали ветерани АТО, та покарати винних в організації цієї провокації. «Те, що відбулося у Дніпрі, є абсолютно неприпустимим. Як ми знаємо, керівництвом Національної поліції, Міністерства внутрішніх справ були прийняті швидкі кадрові рішення, але це тільки початок. Нам треба завершити розслідування, треба, щоб понесли покарання всі винні. Треба, щоб кожен працівник Національної поліції, інших служб проаналізував, що сталося, чому так сталося, і треба зробити так, щоб більше таких провокацій у нашій країні не було», — сказав прем’єр під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів та закликав ідентифікувати тих «великих спортсменів», які махали руками. «Маємо ідентифікувати кожного з них і ця «тітушня» повинна сидіти за ґратами», — переконаний В. Гройсман.


Водночас він назвав «політичними циніками» представників політичних сил, які заради фальшивої пропаганди, дестабілізації ситуації та підвищення свого рейтингу організували ці провокації. «Політики мають служити своєму народу, своїй країні, а не стикати лобами ні в чому не винних людей, можливо, з іншими поглядами, ідеологіями, віросповіданнями. Адже в чому головне багатство України? Щоб різні люди відчували себе як єдине ціле нашої великої прекрасної держави», — підкреслив В. Гройсман.


Керівник Національної поліції Сергій Князєв, який щойно повернувся із Дніпра, повідомив, що загалом з нагоди перемоги у Другій світовій війні в Україні відбулося понад 1800 масових заходів, у яких взяли участь майже 600 тисяч громадян. За його словами, 24 тисячам поліцейських та 3,2 тисячі національних гвардійців загалом вдалося забезпечити належний громадський порядок, хоча в деяких областях мали місце сутички, зокрема, у місті Дніпро, де Опозиційний блок вивів на вулиці майже 10 тисяч учасників так званого «Маршу перемоги». Він також констатував, що більшість сутичок були спровоковані спробами використання забороненої символіки. Як керівник робочої групи з розслідування резонансних подій у Дніпрі, С. Князєв повідомив, що вже мав зустріч з їхніми учасниками та запевнив, що поліція дуже швидко та якісно збере всі необхідні докази та передасть їх до слідчих органів.


Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков також висловив думку, що в цілому поліцейські по всій країні спрацювали «більш-менш гідно» та вибачився за неналежне реагування на події правоохоронців у Дніпрі та деяких інших містах.


Коментуючи київські події 9 травня, коли правоохоронці штурмували офіс ОУН на вулиці Івана Мазепи, міністр запевнив, що на це були підстави. «Ми прийняли таке рішення, і вважаю, що воно було правильним», — сказав він та повідомив, що коли біля метро «Арсенальна» почали збиратися люди, поліцейські помітили у вікні офісу ОУН чоловіка в камуфляжі й масці, який тримав на плечі гранатомет. «Поліцейські вирішили увійти в це приміщення і локалізувати проблему. Після цього там було знайдено цей тубус, він був порожній, але ми не могли знати, чи він справді порожній, чи готується постріл», — зазначив А. Аваков та підкреслив, що це відбувалося в центрі міста за великого скупчення людей.


Віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко наголосив, що причиною загострення ситуації стала спроба поширення на Україну прокремлівської, пропутінської та промосковської акції під назвою «Бессмертный полк». «Саме це стало причиною величезного напруження в Києві, Дніпрі, Запоріжжі, Миколаєві та інших містах, а також намагання окремих громадян використовувати заборонену згідно з чинним законодавством комуністичну символіку», -заявив він та закликав протидіяти проникненню в Україну путінської ідеології, метою якої є роз’єднання українців.


Під час розгляду питань порядку денного глава уряду доручив віце-прем’єру Павлу Розенку та в. о. міністра охорони здоров’я Уляні Супрун забезпечити ритмічне функціонування по всій країні програми «Доступні ліки», оскільки сьогодні на урядову гарячу лінію надходить інформація про неповний асортимент ліків або їхнього дефіциту в аптеках Чернігова, Сум, Одеси. Ще одне нарікання стосується недостатньої кількості аптек, які приєдналися до програми, тож люди часто не можуть отримати необхідні їм ліки, або змушені стояти в довгих чергах. Також прем’єр повідомив, що уряд найближчим часом внесе до парламенту проект змін до бюджету, які передбачають збільшення фінансування програми «Доступні ліки» ще на 250 мільйонів гривень.


А от першому заступнику міністра економічного розвитку і торгівлі Максиму Нефьодову доручено розробити пакет змін до нормативно-правових актів для спрощення системи утримання касових апаратів, що сприятиме полегшенню ведення бізнесу. «Я наполягаю на тому, щоб ми розробили всі необхідні рішення для дерегуляції в частині розрахункових касових апаратів. Вважаю, що це теж монопольна і корупційна складова, яку треба «розбомбити», — заявив В. Гройсман.


Кабінет Міністрів ще на місяць продовжив дію надзвичайних заходів на ринку електроенергії країни. Під час обговорення міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив, що запровадження режиму надзвичайних заходів дозволило зекономити 1,7 мільйона тонн вугілля, тож нині на складах вже накопичено 2,2 мільйона тонн вугілля, що дорівнює запасам на початок осінньо-зимового періоду.


Саме під час засідання уряду надійшло повідомлення про ухвалення Радою міністрів ЄС остаточного рішення щодо лібералізації візового режиму для українських громадян. «Цей час настав і це дуже добра новина.

Відновлення справедливості по відношенню до України і всіх наших зусиль», — сказав В. Гройсман та побажав усім українцям подальшої нашої спільної європейської інтеграції.

До речі

16 травня до України прибудуть представники Міжнародного валютного фонду, яким буде представлено проект закону про пенсійну реформу. Про це сказав міністр соціальної політики України Андрій Рева, передає «Інтерфакс-Україна».


За його словами, майже всі деталі проекту реформи узгоджено з МВФ і представники фонду хочуть подивитися, як ці моменти було прописано в законопроекті. Рева зазначив, що незабаром після передачі законопроекту представникам МВФ Прем’єр-міністр Володимир Гройсман представить реформу громадськості.


Нагадаємо, згідно з текстом Меморандуму між Україною та МВФ, пенсійна реформа має розпочатися з 1 січня 2018 року.