Проект "Повернення у колективну пам'ять забутих жертв Другої світової війни" презентувала у Вінницькій облдержадміністрації ГО "Народний Майдан Вінниччини" за участю науковців-істориків місцевого державного педагогічного університету імені Коцюбинського.

 

Студенти університету, майбутні історики, разом із викладачами досліджуватимуть матеріали, що стосуються табору для радянських військовополонених у Вінниці. Його створили фашисти після окупації міста над Бугом. З жовтня 1941-го по вересень 1943-го за колючим дротом утримували загалом приблизно двадцять тисяч полонених солдатів Радянської армії. Нині на цьому місці дислокується військова частина.

 

Дев'ять років тому тут виявили майже три тисячі останків. Частину з них перепоховали у Вінниці, переважну більшість -- на міжнародному меморіалі жертв Другої світової війни у місті Славута Хмельницької області. Розкопки проводили представники київського підприємства "Пам'ять і слава". Щоденник робіт вів колишній командир частини Микола Лабунський. Перші сто прізвищ встановив дослідник історії минулої війни вінничанин Дмитро Александров.

 

-- Проект розрахований на три роки, -- каже керівник ГО "Народний Майдан Вінниччини" Таїса Гайда. -- Левову частку коштів надасть німецький фонд "Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє". Участь у співфінансуванні бере обласна держадміністрація. Точніше, наша організація стала переможцем програми для організацій громадянського суспільства, що фінансується з обласного бюджету.

 

За словами співрозмовниці, під час роботи контактуватимуть з дослідниками із Німеччини. Передбачена поїздка учасників проекту до цієї країни для ознайомлення з тим, як у їхній країні досліджують невідомі сторінки найжорстокішої із воєн минулого століття. Німецькі партнери побувають у Вінниці.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України