Живе у Дрогобичі на Львівщині відомий художник Лев Скоп. І хоч сам він не любить, коли називають усі його регалії і титули, ми таки це зробимо. Хай митець нам вибачить.

 

Дебальцівська Богородиця.

 

Отже... Скоп Лев Андрійович — український мистецтвознавець, художник, іконописець, до 2013 року викладач Львівської академії мистецтв, учасник Євромайдану, поет, музикант (гурт «Чорна Дебра»), учасник творчого об’єднання «Кактус», художник-реставратор музею «Дрогобиччина», багаторічний дослідник дрогобицької дерев’яної церкви Св. Юра.

А ще пан Левко — волонтер, з початку війни на сході України він постійно у гущі подій.

Свого часу прославився тим, що на стіні Народного дому у Станиці Луганській, фактично під ворожим прицілом, намалював Покрову Пресвятої Богородиці. Робота мала неабиякий успіх — нею тішились у Станиці Луганській, її просили перекопіювати на листівки, афіші, образи, нею прикрашали титули книжок. Богородиця отримала назву Станично-Луганська.

Була й інша Богородиця, написана Левком Скопом. Але назва в неї — Дебальцівська. Й історія створення також інша.

Художник згадує: «Після виходу з Дебальцівського котла подзвонив Костик Магльона (Костянтин Магльона — офіцер Національної гвардії. — Ред.), розповів про пережите і запитав, чи можу написати Богоматір Дебальцівську? Звісно, можу. Одразу відчув, «побачив»: усе навкруги чорне, розбите, знищене — бо війна... А посеред того Вона стоїть — трохи сумна, але добра, усміхнена. Знає, що та земля повернеться додому, в Україну, відродиться!»

Богородиця Дебальцівська свідомо написана в наївному стилі. Через те здається, що вона створена в пеклі бою, де не до академічного живопису. Костянтин Магльона згадує: коли вони виходили з оточення, то в бійців було враження, що їх оберігає якась невидима сила: під кулями, снарядами вони таки зуміли вийти з котла. Втрат у їхній частині майже не було. Тоді й попросили іконописця, щоб зобразив Богородицю, яка накрила хлопців своїм омофором.

Відтоді ікона Божої Матері Дебальцівської стала оберегом військової частини МВС України 3002, що дислокується в Тернополі.

А після останнього повернення із зони АТО гвардійці вирішили передати святиню до храму Різдва Христового, який за кілька століть пережив не одну війну.

У цьому храмі служить отець Анатолій Залізницький, капелан національних гвардійців.

Розповідає отець Анатолій: «30 березня став днем великого духовного піднесення, бо майор Анатолій Матвіїв та капітан Костянтин Магльона від імені командування частини подарували нашій церкві святиню — Дебальцівську Богородицю, яку ми розмістимо посередині храму, щоб кожен мав змогу поклонитися їй і помолитися за мир у нашій Державі».

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото з відкритих джерел.