Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко взяла участь у міжвідомчій нараді з вирішення проблемних питань в екологічній сфері Донецької та Луганської областей. Зустріч, що відбулася в Кабінеті Міністрів, тривала під головуванням віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, за участі міністрів з питань екології Остапа Семерака, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадима Черниша, енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, представників України в економічній та гуманітарній підгрупах тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську, а також представників Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-    комунального господарства Геннадій Зубко. 

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

Ірина Геращенко, як представник у підгрупі з гуманітарних питань ТКГ, поінформувала присутніх про складну ситуацію, пов’язану з проведенням ремонтних та відновлювальних робіт підприємств, розташованих поблизу лінії розмежування. Попри те, що це питання постійно порушується під час дискусій в Мінську, досі не отримано від РФ та ОРДЛО гарантій безпеки для проведення ремонтних робіт і дотримання тиші на цей час.


«У зв’язку з обстрілами з боку незаконних збройних формувань, на низці підприємств порушено виробничий цикл, що може мати негативні наслідки для екології регіону та безпеки місцевих мешканців», — зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради. Вона також акцентувала увагу на тому, що особливе занепокоєння викликає ситуація на фенольному заводі ТОВ «НВО «Інкор і Ко», розташованому неподалік Торецька. Необхідно провести ремонтні роботи й на Донецькій фільтрувальній станції (ДФС), оновити водогін для Авдіївського коксохімічного комбінату, інших стратегічних та інфраструктурних об’єктів.


Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, міністр екології Остап Семерак та міністр енергетики Ігор Насалик особливу увагу приділили складній екологічній ситуації та ризикам техногенних і екологічних катастроф, пов’язаних з підприємствами на окупованих територіях. Після їх рейдерського захоплення окупаційною «владою» немає нормального моніторингу дотримання екологічних норм і стандартів, і це викликає особливу занепокоєність.

Критичною є ситуація із затопленими шахтами на окупованих територіях, де рівень води майже досяг гранично допустимої позначки й потребує прийняття негайних профілактичних заходів. Всі учасники наради зійшлися на тому, що потрібно вимагати допуску до затоплених шахт міжнародних експертів і терміново відкачувати воду.


Учасники наради також домовилися про вдосконалення процедури моніторингу екологічної ситуації на Донбасі, зауваживши: необхідно уточнити список усіх підприємств на окупованих територіях, які потребують особливої уваги.


Особливо складною є ситуація на Донецькій фільтрувальній станції, розташованій поблизу Крутої Балки Ясинуватського району Донецької області, наголосили під час зібрання. На її території зберігається 2,4 тонни рідкого хлору. Якщо контейнер із цією речовиною, або трубопровідну магістраль для її подачі, пошкодять, випари хлору можуть потрапити в атмосферу. Це призведе до забруднення навколишнього середовища отруйними речовинами в радіусі 36 кілометрів. Тому ключовими залишаються питання безпеки регіону, моніторинг представників місії ОБСЄ, дотримання тиші навколо інфраструктурних і екологічно небезпечних об’єктів.


Ірина Геращенко наголосила на необхідності здійснення оцінки наслідків підтоплення та затоплених шахт діючих вугледобувних підприємств. «Екологічна ситуація на Донбасі залишається вкрай небезпечною та потребує негайного реагування з боку місцевих та центральних органів виконавчої влади України і міжнародної спільноти», — заявила вона.


Під час наради учасники заслухали інформацію про вжиті й заплановані заходи задля відновлення екології Донбасу. За її результатами вирішено доручити представникам Донецької та Луганської областей актуалізувати план заходів.


«Потрібно в найкоротший термін провести екологічний моніторинг на Донбасі, визначити основні проблеми та в короткостроковій перспективі за підтримки профільних міністерств реалізувати заходи, спрямовані на відновлення екологічної сфери на сході країни», — зауважив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.