За інформацією прес-центру штабу АТО, російсько-окупаційні війська не припиняють вчиняти збройні провокації проти сил АТО. За добу (дані на ранок 12.05) зафіксовано 53 обстріли позицій Збройних Сил України. Понад половину з них було здійснено у вечірній і нічний час.

На донецькому напрямку бойовики пускали в хід міномети калібру 82 і 120 міліметрів, гранатомети різних систем і стрілецьку зброю. А на луганському терористи пізно ввечері били по українських захисниках ще й із автоматичних станкових гранатометів.

Найгарячішим місцем лінії протистояння став приморський напрямок. Тут було зафіксовано найбільшу кількість обстрілів позицій ЗСУ. Бойовики використовували стрілецьку зброю, гранатомети різних систем, міномети калібру 82 міліметри, озброєння БМП. У Мар’їнці та Лебединському українські воїни опинилися під обстрілом ворожого снайпера.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, у ворога на передовій відзначається погіршення морально-психологічного стану офіцерів російських окупаційних військ. Це пов’язано із невдоволенням умовами проходження служби, рівнем і своєчасністю виплати грошового забезпечення, зростанням протиріч між кадровими російськими військовослужбовцями й особовим складом підрозділів із числа місцевого населення.

У таких умовах російські офіцери масово просять переведення до інших з’єднань і військових частин ЗС РФ. Приміром, за інформацією ГУР, «відряджені» кадрові військові Росії намагаються уникнути подальшого проходження служби на тимчасово окупованих територіях України і прагнуть потрапити до підрозділів, які направляють для участі в бойових діях на території Сирії. А якщо це не вдається, то самовільно залишають місця проходження служби і навіть вчиняють самогубства...

Влад СЕМЕНЧУК.