Рід – невідємна частина народу, його найбільше багатство. Це – основні тези 2-томного видання книги Людмили Сулими «Сулими: спадщина предків».

 

 

 

Рід Сулимів вперше згадується на землях Сілезії наприкінці Х ст., коли до польського князя Болеслава ІІІ Кривоустого прибули на військову службу німецькі лицарі (рейтари) герба Sulima. Сілезькі орли навічно закарбувалися на їх родовому клейноді. Цей рід дав могутнє коріння та силу наступним поколінням, а з XVI ст. його нащадки оселилися на українських землях. Традиційно Сулими були професійними військовими і передавали своє військове ремесло від батька до сина, в цьому полягає їх феномен. Визначне місце в історії української гілки роду належить Івану (Яну, Іоаннісу) Сулимі – гетьману Війська Запорізького. Певно всі знають його біографію, але щоб зрозуміти її суть, слід почати з витоків. Серед його нащадків – герої Полтавської, Бородінської та багатьох інших битв, незмінні учасники воєнних походів, які внесли до родової скарбниці чимало слави, нагород, подвигів.

В 2-й половині XVIII ст., після потрійного поділу Речі Посполитої, у складі якої були українські землі, Російська імперія стала могутньою державою. Отже українці змушені були воювати постійно і винятково в інтересах імперії: на Балканах з Османською імперією, на Далекому Сході з Японією, а також в Першій світовій війні на боці країн Антанти. Після падіння Російської імперії в України був шанс стати незалежною державою, якими стали Польща і Фінляндія. Але владу взяла у свої руки «найсправедливіша» пролетарська диктатура, яка стала ініціатором геноциду проти власного народу: українців, німців, поляків, євреїв. Починаючи з 1917 по 1924 рр. було повністю винищено еліту українського народу: шляхетство (дворянство), офіцерство, духовенство, ділові кола та інтелігенцію. Трагедія продовжувалася в 1930-х рр., коли голодом, депортаціями та репресіями було знищено надійний підмурок української економіки – заможне селянство. Трагічні події – жорстокі і незворотні, торкнулися також представників давнього роду Сулимів.

Шляхетний рід Сулимів найбільше представлений військовими, які вірою і правдою служили різним самодержцям, а на фронтах нескінченних війн здобували перемогу або смерть. Священики Сулими несли світло віри в серця людей, за що були знищені більшовицькою владою. Збіднілі шляхтичі були заможними господарями, але опинилися в Сибіру чи на змерзлій землі Комі АРСР. Старовинний рід з німецьким корінням дав історії Польщі, України, Росії велику кількість відомих особистостей. Життєвий шлях української гілки роду, починаючи від гетьмана Івана Сулими, налічує 12 поколінь, які, як ланцюг, з’єднали різні епохи, розкриваючи суть і зміст кожної з них. Рід Сулимів залишив глибокий слід в історії, культурну та духовну спадщину, яка і сьогодні продовжує надихати сучасників на добрі і корисні справи.

У книзі широко висвітлено воєнну історію Центральної і Східної Європи, а хроніки подій і персоналій викладено мовою архівних, літописних та інших інформаційних джерел з суворим дотриманням історичних фактів. Велика кількість ілюстративного матеріалу: фотокопії, карти, схеми, таблиці дозволяють відтворити дух описаних в книзі подій; наведено чимало нових і маловідомих фактів, що охоплюють тривалий відрізок часу. Це – новий погляд на історію Європи і місце в ній України крізь призму одного прадавнього роду. Книга покликана пробудити інтерес суспільства, особливо молоді, до свого родового коріння з тим, щоб пролити світло на невідомі сторінки нашої історії, її прихованого потенціалу та надбання попередніх поколінь. В цій царині на дослідників безумовно чекають приголомшливі відкриття.