Синод Української православної церкви Київського патріархату, засідання якого відбулося під головуванням Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, утворив два екзархати за межами України.

Оскільки в Європі у складі УПЦ Київського патріархату є парафії в Нідерландах, Італії, Угорщині, Франції, Швеції, Німеччині, Іспанії, Португалії, Великій Британії, Австрії, Греції, Словенії, Литві, Чехії та Швейцарії, вирішено утворити Європейський екзархат. До речі, у Франції навіть діє окрема єпархія, яку очолює митрополит Михаїл (Лярош) — француз за походженням, а у Швеції прийняв священичу висвяту та чернечий постриг також корінний мешканець, що має монаше ім’я Серафим (Фурефальм), є вже там і диякон-швед Генрік Вальдемар Донненберг. Очолювати тимчасово Європейський екзархат доручено архієпископу Рівненському Іларіону.

Також Синод утворив Російський екзархат, включивши до нього Білгородську та Богородську єпархії. Як писав «Голос України», українські парафії діють і в інших регіонах Російської Федерації, але дуже часто в підпільних умовах. Митрополит Білгородський Іоасаф (Шибаєв), до речі, корінний росіянин, відтепер має ще й титул екзарха Всеросійського.

Отже, у Росії, яка прийняла християнство з України-Руси, поступово відновлюється історична справедливість і кладеться край вигадкам про «старшу сестру», якою ніяк для українців не може бути російська церква.

Василь ЧЕПУРНИЙ.