До Дня пам’яті жертв політичних репресій, який щороку відзначається у третю неділю травня, волонтери, члени громадських організацій «Соловецьке братство», «Акція спокути заради миру», Київського товариства політв’язнів і жертв репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» провели толоку (на знімку).

 


Як зазначив генеральний директор заповідника Богдан Біляшівський, Биківнянське поховання жертв сталінських репресій набільше в Україні. Тут упродовж 1937-1941 років таємно поховали десятки тисяч людей, розстріляних у київських в’язницях НКВС. Особливе місце у скорботному списку займають українські письменники, науковці, видатні діячі мистецтва та освіти.


Активісти прибирали територію заповідника, площа якого понад 200 га, та упорядкували комплекс. Окрім побутового сміття, яке в лісі залишають організатори популярних у минулому радянських маївок, вони зібрали старі лампадки, штучні вінки та квіти. Тож співробітники «Биківнянських могил» закликають прочан приносити до меморіалу живі квіти, які не забруднюватимуть навколишнє середовище.

Фото автора.