Ситуація в зоні бойових дій на сході нашої країни стабільно напружена, повідомляє штаб АТО. Російсько-окупаційні війська обстрілюють позиції ЗСУ без вихідних і свят. Противник не припиняє поливати великокаліберним вогнем наші опорні пункти на приморському напрямку. Під прицілом «гібридів» — багатостраждальна мирна Авдіївка. Минулої суботи внаслідок обстрілів бойовиків цього населеного пункту загинуло четверо місцевих мешканців, одного поранено.

 


«Авдіївка... Ці двоє маленьких дівчат, 6 і 7 років, сестричок (на знімку), у яких ще вчора була родина, залишилися круглими сиротами. Їхніх маму й тата вбили орки, а їх скромний маленький будиночок зруйнований. Діти дивом вижили. Вбивство батьків орки вчинили з російської зброї на очах у дітей, обстрілюючи мирні квартали ввечері», — цей пост у Фейсбуці за фактом розстрілу бойовиками житлових будинків написала Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

 

На знімку: зруйнований будинок на місці трагедії.

Проросійські найманці вимагають від ОБСЄ погоджувати з ними маршрути пересування на окупованому Донбасі, інформує прес-служба Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. СММ одержала пам’ятку, яку видавали денеерівці персоналу на постах і блокпостах, розташованих у непідконтрольних районах Донецької області. Спостерігачі зазначають, що згідно з так званим документом бойовикам дозволено зупиняти патрулі ОБСЄ, які пересуваються «незапланованими маршрутами». Нагадаємо, 23 квітня в районі підконтрольного терористам села Пришиб Луганської області на міні підірвалася машина патруля місії ОБСЄ. Загинув член місії, двоє дістали поранення.


Саме питання припинення вогню, безпеки, зокрема й місії ОБСЄ, створення нових демілітаризованих зон, поряд зі звільненням заручників були в центрі уваги представників Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, яка вчора засідала в Мінську.


За словами представника України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірини Геращенко, на порядку денному переговорників — розгляд результатів верифікації списків для розблокування процесу звільнення заручників.


«Україна наполягає, щоб основним питанням і в гуманітарній підгрупі, і в Тристоронній контактній групі було винесено інформацію про проведення процедури верифікації. Тобто опитування осіб, які вчинили злочин проти держави Україна, але яких ми в рамках законодавства у зв’язку із процедурою помилування можемо звільнити, передати заради звільнення наших заручників», — сказала вона перед зустріччю в мінському форматі.


Своєю чергою Президент Петро Порошенко на своїй прес-конференції повідомив, що всі опитані під час верифікації затримані особи відмовилися повертатися на непідконтрольні Україні території.


Коли верстався номер, підсумки засідання ТКГ ще не було оприлюднено. Подробиці читайте в наступному номері газети.

Фото зі сторінки Прес-центру штабу АТО у Фейсбуці.


Фото зі сторінки начальника Головного управління Національної поліції в Донецькій області В’ячеслава Аброськіна у Фейсбуці.