У Кропивницькому на території колишнього міського пологового будинку № 1 зрубано 14 дерев.


Активісти ГО «Озеленення Кропивницький» влаштували акцію протесту, а голова організації Надія Паливода навіть прикувала себе ланцюгами до тополі, яку збиралися знищити.


Минулої суботи на журналіста «Першої електронної газети» Геннадія Солдецького, який фіксував знесення останньої тополі, напав директор підприємства-підрядника.


Як розповів постраждалий, він не передбачав такого розвитку подій. Більше того, заявляв про те, що він — журналіст, що підтверджується відповідною відеозйомкою. Після пошкодження телефону Геннадій Солдецький викликав поліцію, та нападник не став чекати на її приїзд і зник.

 

Надія Паливода навіть прикувала себе ланцюгами до тополі, яку збиралися знищити.


Фото «Першої електронної газети».

Активісти стверджували, що дерева прибирають через те, що вони не сподобались міському голові (про що він говорив на одній із апаратних нарад). Вони переконані, що обстеження було проведено з порушенням законодавства, адже згідно з постановою № 1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах» до складу комісії, яка обстежує насадження, має входити представник громади. Насправді такої умови виконано не було. Також активістів і журналістів обурив той факт, що здорові дерева рубали саме в період вегетації.


Уже за фактом протистояння міська влада оприлюднила заяву про те, що загалом було заплановано прибрати 18 старих дерев. Натомість проектом передбачено висадження 37 лип.


Будівельні роботи виконує підрядник — ПП «Енерго». Підприємство звернулося до балансоутримувача зелених насаджень КП «Благоустрій» з клопотанням отримати дозвільні документи на видалення 18 дерев у зв’язку з виконанням капітального ремонту огорожі пологового будинку, йдеться у заяві. Своєю чергою КП звернулося до управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міськради з проханням надати такий дозвіл. А за висновком комісії більшість дерев перебували у незадовільному стані і лише три з них... мали задовільний вигляд.


«Ми завчасно передбачили у проекті заміну зелених насаджень на молоді, які будуть висаджені після завершення будівельних робіт», — зазначив директор ПП «Енерго» Віктор Ніколаєнко.


Які це будуть саджанці, чи адекватно вони замінять знищені зелені дерева, котрі дарували жителям міста тисячі кубів кисню, побачимо.


Стало відомо, що під тиском громадськості, ЗМІ та за сприяння обласної спілки журналістів посадовець зустрівся з постраждалим і пообіцяв публічно вибачитися та відшкодувати завдані майнові збитки. На жаль, схожі факти більшою чи меншою мірою мали місце на Кіровоградщині й раніше. Тож обласна спілка журналістів готує відповідне звернення до керівників області, міста та правоохоронних органів із вимогами забезпечити дотримання законодавства та прозорості в питаннях розслідування таких випадків.


За фактом нападу журналіст написав заяву до правоохоронних органів.


Тим часом на захист колеги виступили місцеві журналісти, НСЖУ та її регіональна організація.

Кропивницький.