Чергове засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, яке в понеділок відбулося в Мінську, не вирізнялося особливою результативністю. За підсумками зустрічі спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік назвав неприпустимим недотримання режиму припинення вогню на Донбасі.

«Минулі святкові дні стали одними із найсмертоносніших за тривалий час. Те, що сталося, — абсолютно неприпустиме. Невинні мирні люди впали жертвами застосування важкої артилерії, яку давно вже мало бути виведено», — зазначив він на прес-конференції.

Сайдік повідомив, що підгрупа з безпеки ТКГ заслухала доповідь про проведення внутрішнього розслідування у зв’язку з підривом автомобіля СММ ОБСЄ. За його словами, цей інцидент нагадав про нагальну необхідність розмінування території Донбасу.

Своєю чергою українська сторона за столом переговорів у форматі Україна — ОБСЄ — Росія наполягала на негайному узгодженні списків верифікації й конкретизації дати звільнення заручників. Однак представники ОРДЛО затягують цей процес. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написала Перший заступник Голови Верховної Ради України, наш представник у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

Вона поінформувала, що українська сторона завершила процедуру верифікації тих осіб, яких не можна помилувати заради звільнення заручників, але які відмовляються переміщатися в ОРДЛО. При цьому ОБСЄ визнала: верифікація відбувалася за всіма міжнародними стандартами і нормами гуманітарного права з дотриманням конфіденційності. Геращенко зазначила: важливо те, що всі сторони визнали, що Україна виконала багато роботи й продемонструвала компроміс, котрий наближає нас до звільнення заручників. Також протилежна сторона нарешті пообіцяла, що під час узгодження остаточних списків до них внесуть і І. Козловського. «Мені б дуже хотілося результативнішого дня, і кращим подарунком було б узгодження остаточної дати звільнення заручників. На жаль, друга сторона не поспішає. Але все-таки вірю, що наші зусилля сьогодні були не марні й що ми наблизилися до дня звільнення заручників», — резюмувала Геращенко.

Тим часом на східному фронті без особливих змін. Ситуація протягом минулої доби залишалася напруженою. Дещо знизивши свою бойову активність напередодні вдень, російсько-терористичні війська знову почали інтенсивно обстрілювати позиції ЗС України ввечері. За даними штабу АТО (на 16.05), противник 37 разів відкривав вогонь по позиціях українських захисників уздовж усієї лінії розмежування.

Як і раніше, найактивніше поводяться «гібриди» на приморському й донецькому напрямках. А нещодавно наші десантники зірвали чергову спробу бойовиків просунутися вперед. Окупанти частково зайняли нові позиції в сірій зоні поблизу населеного пункту Піски, неподалік тимчасово окупованого українського Донецька.

«Бойовики спочатку відкрили вогонь зі стрілецької зброї. Далі почала працювати ворожа артилерія, під прикриттям якої терористи пішли в наступ. Наші десантники були готові до цього й відкрили вогонь зі стрілецької зброї та гранатометів. Увійшовши в сіру зону, ворожі підрозділи відчули сильний опір і зупинилися — чергову загарбницьку атаку було припинено», — йдеться в повідомленні прес-центру штабу АТО.