Реформа децентралізації дедалі набирає обертів. Відповідно до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» відбувається активний процес формування спроможних територіальних громад. У деяких випадках результатом об’єднання стало утворення однієї територіальної громади, межі якої повністю збігаються із межами відповідного району. А відтак відбувається дублювання повноважень органів місцевого самоврядування ОТГ і районних рад та держадміністрацій. Тож виникає логічне запитання щодо доцільності функціонування таких районів як окремих адміністративно-територіальних одиниць. Власне, перспектива їх існування й стала предметом обговорення під час круглого столу: «Шляхи удосконалення районного рівня адміністративно-територіального устрою України в сучасних умовах проведення реформи децентралізації влади». Захід проводив Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

 

Круглий стіл відбувався за сприяння та підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку USAІD «РАДA: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.


«Питання удосконалення районного рівня адміністративно-територіального устрою є одним із важливих завдань, які потрібно розв’язати на даному етапі проведення реформи», — зауважив голова комітету Сергій Власенко. Адже, наголосив він, у громадах, тотожних районам, виникає багато запитань: що таке районна ланка місцевого самоврядування і державної влади, як вони повинні функціонувати. Тож депутат висловив сподівання, що круглий стіл дасть відповіді на всі ці запитання.


За словами першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслава Негоди, уряд уже підготував законопроект, який має вирішити ці питання. Проте нинішній захід дасть змогу детально обговорити проблему за участі представників центральних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства, експертного і наукового середовища. Лише потім доопрацьований документ буде внесено до парламенту.


За словами урядовця, нині в Україні налічується 490 районів. У 227 районах утворено 413 ОТГ, і цей процес продовжується. Станом на сьогодні понад 60 ОТГ чекають рішення про оголошення виборів. «Тобто динаміка дуже хороша. Те, що громади повірили в реформу, — це наша спільна заслуга», — сказав він. Щоправда, зауважив В. Негода, потрібно терміново вирішувати низку проблем, зокрема коли район стає основою для однієї громади або на його території утворюється декілька ОТГ.


На думку першого заступника міністра регіонального розвитку, є декілька варіантів розв’язання цієї проблеми. Перший — залишити райони як адміністративно-територіальну одиницю, чітко визначити повноваження, які залишаються за державною адміністрацією та відповідною райрадою, оптимізувати чисельність працівників відповідно до повноважень і видатків, які залишаться. Другий варіант — більш радикальний — ліквідувати район, а відтак і районну раду та держадміністрацію. А питання, які не належать до компетенції ОТГ, передати під юрисдикцію сусіднього району, визначеного згідно з перспективним планом майбутніх районів. Решта варіантів, наголосив В. Негода, пов’язані зі змінами до Конституції. Тому це складно.


У свою чергу представник комітету Микола Федорук зауважив, що хоча в межах одного району недоцільне функціонування двох представницьких органів — ОТГ та райради, не можна просто ліквідувати районну раду. По-перше, це суперечить Конституції. По-друге, у раді залишаються повноваження, які без змін до законодавства не можна передати на рівень ОТГ. Зокрема, це питання соцзахисту. Саме тому, наголосив він, надзвичайно важливо ухвалити відповідний закон. А нинішній захід дасть змогу зробити його зваженим.

ДОСЛІВНО

В’ячеслав НЕГОДА, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства:


«Настав час ухвалювати відповідні рішення. Адже що більше утворюється ОТГ, то більше виникає проблем щодо їх взаємодії з владою районного рівня».