Ситуація в зоні бойових дій протягом минулої доби істотно не змінилася (за даними на 17.05 супротивник 43 рази відкривав вогонь по позиціях ЗСУ, напередодні — 37) — залишається складною, однак стабільною й контрольованою українськими воїнами. Про це йдеться в повідомленні прес-центру АТО. За даними штабу, гарячими точками приморського напрямку залишаються ділянки в районі населених пунктів Широкине, Водяне, Павлопіль, Гнутове. На донецькому напрямку «гібриди» продовжують вести вогонь із забороненого Мінськими домовленостями озброєння по Авдіївці та її околицях.

Напередодні сайт МОУ повідомив про перехоплені в радіоефірі розмови бойовиків, з яких випливає, що вони готують прорив на приморському напрямку в районі Павлополя. Туди супротивник продовжує стягувати живу силу й техніку. У Міноборони заявляють: підрозділи сил АТО контролюють ситуацію й готові дати ворогу гідну відсіч... «Щодо ситуації біля Павлополя, то наші позиції там досить міцні, ми повністю готові до розвитку будь-яких подій, тому спроби противника прорвати нашу оборону не мають шансів», — сказав учора речник прес-центру штабу АТО Антон Миронович. Також він прокоментував ситуацію в сірій зоні поблизу села Піски під Донецьком, заявивши, що там немає жодних рухів з боку бойовиків. Нагадаємо, у вівторок прес-центр АТО повідомив, мовляв, «гібриди» просунулися в сірій зоні цього району. А згодом спростував цю інформацію.

Своєю чергою міністр оборони Степан Полторак, перебуваючи з візитом у Берліні, в інтерв’ю Deutsche Welle сказав: «Ми не розглядаємо питання розв’язання проблеми повернення території Донецька й Луганська силовим шляхом. Але кожен громадянин України (...) захищатиме кожний сантиметр своєї землі, якщо Росія ухвалить рішення про відкриту агресію». При цьому він зазначив, що «Донецьк і Луганськ — територія України», й анонсував низку важливих рішень уряду й Президента для повернення непідконтрольних регіонів, а також анексованого Криму під юрисдикцію Києва.

Ольга ВІТЕР.