Скасування оподаткування пенсій, зростання виплат на 200—1000 гривень для 5,6 мільйона пенсіонерів, виведення Пенсійного фонду на бездефіцитний рівень до 2024 року, відмова від підвищення пенсійного віку та чітка залежність розміру пенсій від суми сплачених страхових внесків і тривалості пенсійного стажу — такими є найважливіші складові пенсійної реформи, яку під час учорашнього засідання уряду презентував прем’єр Володимир Гройсман.

Констатувавши, що сьогодні мільйони людей похилого віку, які все життя багато працювали, отримують пенсію, яка навіть не покриває найнагальніших потреб,

В. Гройсман повідомив: уряд пропонує вже з 1 жовтня 2017 року перерахувати раніше призначені пенсії із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3764 гривні, адже нині розміри пенсій залежно від року призначення відрізняються майже втричі. Тож і виходить, що шахтар, якому призначили пенсію у 2008 році, може отримувати 3,3 тисячі гривень, а такий само гірник, що вийшов на заслужений відпочинок у 2016 році — 8,4 тисячі гривень. Це пов’язано з тим, що розмір пенсії залежить від зарплати працівника, стажу та показника середньої заробітної плати по Україні, який застосовується під час нарахування. Тож оскільки середня зарплата щороку зростає, то й пенсії мають осучаснюватись. Проте востаннє таке осучаснення відбулося ще у 2012 році, але й тоді із застосуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік (1197 гривень). Відтоді середня зарплата зросла до 3764 гривень, тобто більш як утричі, але належний перерахунок пенсій не здійснювався. Уряд очікує, що в такий спосіб пенсії буде осучаснено для понад 5,6 мільйона пенсіонерів (загалом у нас 11,9 мільйона пенсіонерів). А надалі базовий показник для розрахунку пенсій буде автоматично збільшуватися за ставкою, що становитиме щонайменше 50 відсотків від темпів зростання середньої зарплати по Україні.

Також із жовтня цього року уряд пропонує скасувати 15-відсоткове оподаткування пенсій працюючим пенсіонерам.

Заявивши, що уряд не планує підвищення пенсійного віку, В. Гройсман повідомив, що натомість 1 січня 2018 року пропонується встановити, що пенсія за віком у 60 років призначатиметься за наявності 25 років страхового стажу. Далі кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватись на 1 рік і в 2028-му, щоб отримати пенсію за віком, потрібно буде мати 35 років страхового стажу. Якщо ж 60-річна особа не матиме необхідного страхового стажу, то вона зможе допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років.

Пенсію за віком у 63 роки пропонується призначати в разі наявності страхового стажу від 15 до 25 років. А особи, які не матимуть навіть 15 років стажу, з 2019-го зможуть виходити на пенсію за віком у 65 років. Тож хоча формально пенсійний вік начебто не збільшується, але на практиці необхідність працювати більше чи придбати необхідний стаж зачепить багатьох громадян. До речі, за нинішніми розрахунками, сума, яку буде необхідно сплатити для компенсації одного року стажу становить, 16 тисяч 896 гривень за рік.

Відповідаючи на запитання, звідки взяти гроші на підвищення пенсій, адже цього року дотація Пенсійному фонду з Держбюджету становить понад 141 мільярд гривень або майже половина від суми, яка необхідна для виплати всіх пенсій в державі, прем’єр запевнив, що уряд вже знає, де взяти необхідні 30 мільярдів гривень для осучаснення пенсій у 2018 році.

«Після ухвалення цього закону я беру на себе всю відповідальність за його виконання», — наголосив В. Гройсман та підкреслив, що запропонована урядом пенсійна реформа — це системна робота, яка змінює механізми, що існували раніше, та закладає нові фінансові й соціальні основи відносин між державою і громадянами.

Стосовно процедури розгляду пенсійної реформи, то, за словами В. Гройсмана, після її вчорашнього схвалення Кабінетом Міністрів законопроект буде відправлено до Ради реформ, «щоб спільно з коаліцією та Президентом ще раз його розглянули і направили до парламенту для остаточного ухвалення».

«Буду просити Президента якомога швидше призначити Раду реформ, щоб ми змогли розглянути пенсійну реформу і ухвалити її у Верховній Раді до чергових канікул», — зазначив прем’єр та додав, що в такому разі вже з 1 жовтня цього року 9 мільйонів українців отримають підвищені пенсії.

Сергій КОВАЛЕНКО.