Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності звернувся до Президента України із закликом якнайшвидше внести кандидатуру на посаду Голови Національного банку України. Таке рішення члени комітету ухвалили на засіданні 16 травня, повідомили у прес-службі голови комітету Сергія Рибалки.

За його словами, всі члени комітету наполягають на необхідності проведення публічного та повноцінного обговорення цієї кандидатури на комітетському засіданні.

«Ситуація в банківській системі насправді дуже складна. Тому ми з колегами по комітету прийняли рішення звернутися до Президента України із закликом якнайшвидше внести на розгляд Верховної Ради кандидатуру на посаду Голови НБУ, — сказав С. Рибалка. — Затягувати з цим призначенням не можна. Водночас усі члени комітету вважають вкрай важливим проведення публічного обговорення кандидатури, яку внесе Президент. Ніякої кулуарщини бути не може!».

Сергій Рибалка також наголосив, що кандидат на посаду Голови НБУ повинен не просто мати власне бачення стратегії розвитку банківської системи, він має публічно викласти його перед депутатами та докладно відповісти на всі запитання членів профільного комітету. «Для нас надзвичайно важливо почути, як він бачить головні завдання Національного банку із розвитку економіки України. Щоб новий керівник був готовий до щоденної співпраці з урядом та Верховною Радою», — сказав він.

На його думку, перед відставкою Голова Національного банку Валерія Гонтарева повинна відзвітувати про всі свої дії на комітетському засіданні, а також перед усією Верховною Радою.