Вечірнє засідання 16 травня


Це передбачає ухвалений в цілому законопроект про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки. За словами його автора, народного депутата Антона Геращенка, законопроект спрямований на протидію російській агресії в Україні. «Так звана георгіївська або колорадська стрічка вже давно є символом російської агресії проти України», — заявив він та нагадав, що в нас уже є позитивний досвід ухвалення закону про кримінальну відповідальність за використання нацистської та комуністичної символіки. А. Геращенко також повідомив, що ці доповнення передбачають виняток для ветеранів війни та для музеїв.


Під час обговорення народний депутат Юрій Береза («Народний фронт») нагадав, що георгіївську стрічку було започатковано після знищення Запорозької Січі, а сьогодні стала символом російської агресії.


Роман Семенуха («Самопоміч») зазначив, що фракція беззастережно підтримуватиме цей законопроект, оскільки георгіївська стрічка стала символом вбивства українців в Україні, та закликав не зупинятись на цьому рішенні. «Чи не гідним опором російському імперіалізму було б нарешті скасування ліцензії телеканалу «Інтер», який десятки років несе ворожнечу? Який розпалює ворожнечу, якраз і несе той самий «русский мир» всередину нашої країни», — запитав він та додав, що також потрібно невідкладно розглянути законопроект «Про тимчасово окуповані території».


Натомість Нестор Шуфрич (Опозиційний блок) закликав не відмовлятись від слави наших предків, оскільки орденом Святого Георгія нагороджено чимало представників української аристократії, тисячі селян отримали Георгіївський хрест за особисту хоробрість, а наприкінці 1941 року георгіївську стрічку було відновлено як гвардійську.


Олег Барна (Блок Петра Порошенка) підкреслив, що це питання потрібно було вирішити ще у 2014 році, коли сепаратисти-окупанти перетворили цю стрічку на символ російського шовінізму та знищення українців. «Якби вони хотіли цей символ зберегти, то не заплямували б його кров’ю українських героїв», — наголосив він.


Народний депутат Андрій Іллєнко зауважив: добре, що це питання нарешті розглядається, але погано, що такі законопроекти виносяться тільки після того, як проблема стає величезною, як це сталося на 9 травня, коли по всій Україні була спроба сепаратистського реваншу.


Підбиваючи підсумки обговорення, Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що як історик міг би дуже довго говорити про георгіївську стрічку та нагадувати про генерала Власова, армія якого воювала на боці Гітлера, однак нині потрібно думати про сьогодення. «Сьогодні йде війна і георгіївська стрічка стала символом окупаційної війни Російської Федерації проти України. Ці стрічки сьогодні носять ті, хто розв’язав війну проти України, хто щоденно стріляє у наших воїнів, хто вбиває мирних жителів Авдіївки та інших міст. Від Майдану і до сьогодні цей символ став символом російської агресії та елементом для дестабілізації в Україні. Я сподіваюся, парламент об’єднається, щоб ми не допустили більше таких провокацій, які були, зокрема, 9 травня в Дніпрі», — підкреслив глава парламенту.


Після цього 238 народних депутатів підтримали в цілому законопроект, який передбачає покарання за публічне використання, демонстрацію або носіння георгіївської стрічки у вигляді штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850—2550 гривень) або адміністративного арешту на строк до 15 діб з конфіскацією стрічки. За повторний випадок пропаганди штраф може становити вже до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Водночас положення нової статті Кодексу про адміністративні правопорушення не поширюються на використання георгіївської (гвардійської) стрічки на документах державних органів, виданих до 1991 року, в експозиціях музеїв, на оригіналах бойових знамен, на державні нагороди, якими нагороджувалися до 1991 року і впродовж 1991—2015 років у зв’язку з подіями Другої світової війни, на могильних спорудах.


Розглянувши повторно з пропозиціями Президента законопроект «Про службу в органах місцевого самоврядування» (№ 2489), Верховна Рада відправила його до комітету на доопрацювання.


Верховна Рада ухвалила постанову про проведення 24 травня цього року парламентських слухань на тему: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні» та схвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про попереднє ув’язнення» щодо забезпечення безперешкодного доступу представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до осіб, взятих під варту (№ 5574).