Архітектор Валерій Гуменюк живе в Ірпені на Київщині. Він — автор гербів і прапорів міста Ірпеня та селищ Гостомеля і Ворзеля. У творчому доробку архітектора — церкви в селах Дмитрівка і Музичі, пам’ятник чорнобильському пожежнику Володимиру Правику в ірпінському парку...

А нещодавно Валерій Євгенович видав книгу «Моє Красносілля. Краса і біль» (на знімку), присвячену рідному селу на Рівненщині. До книги увійшли велика кількість спогадів і фото односельців та архівні матеріали. Людські долі утворюють величну мозаїку історії українського села. Тут і драми селян-трударів, які пережили колективізацію та розкуркулення, і розповіді про тих, хто боровся за незалежну Україну, репресованих і реабілітованих, і суперечливі перипетії життя села у наш час.

Одна з героїнь книги Ольга Діброва розмірковує: «Немає нічого ціннішого у твоїй пам’яті, ніж спогади про своїх батьків, свою родину, людей, які тебе любили щиро, не за щось, а просто тому, що ти є. Адже саме вони прищепили тобі любов і повагу до своєї сім’ї, родини, до рідної мови, до культури твого народу, рідного краю. Адже саме мова є кодом твого розвитку, тому що слова твоїх батьків ти слухаєш душею, серцем і навіть зовсім не вслухаєшся і не вдумуєшся в їх зміст. Ти просто все розумієш, а слухають гени. Сьогодні ми стоїмо перед початком великого поштовху до розвитку нашої великої держави. І саме це дає нам надію, що любов, праця, освіта, повага один до одного, благодійність, допомога нужденним та один одному перетворять нашу країну на велику європейську державу зі своїми цінностями та порядками і саме в цій країні людина посяде чільне місце. Кожна людина, яка прочитає правдиву історію свого села, зрозуміє, в якому прекрасному місці народилася, жила і живе».

«Моє Красносілля. Краса і біль» — це вагома в прямому і переносному значенні книга. Вона містить 963 сторінки, важить три кілограми і претендує на фіксацію в Книзі рекордів України. На жаль, друком вийшло лише три сигнальні примірники. Причина тривіальна — брак коштів. Автор книги Валерій Гуменюк шукає спонсорів.

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ,
директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею.

Фото надане автором.