Протягом останніх чотирьох років зростає кількість нарікань на якість підготовки іноземних студентів в Україні. Про це йшлося під час виступу міністра освіти і науки України Лілії Гриневич на міжнародній конференції «Актуальні питання навчання іноземців в Україні у 2017—2018 році».

За словами міністра, важливим чинником погіршення умов навчання студентів з-за кордону було скасування ліцензування відповідних освітніх послуг. МОН уже підготувало нові Ліцензійні умови провадження освітньої діяльності навчальних закладів із чіткими вимогами до українських вишів, які планують приймати іноземців.

Крім того, у міністерстві хочуть посилити вимоги до абітурієнтів. Інколи наші виші приймають на навчання іноземців із недостатнім для здобуття вищої освіти рівнем знань. «Частина іноземних випускників не володіє мовою навчання навіть після присвоєння кваліфікації. Тому буде запроваджено єдиний обов’язковий іспит для іноземних студентів з мови навчання. Це буде зовнішній незалежний іспит, який нині розробляється спільно з Українським центром оцінювання якості освіти та нашими національними університетами. Планується іспит на знання трьох мов, на яких найбільше навчаються іноземні студенти — з української, англійської та російської», — цитує Лілію Гриневич прес-служба МОН.

Усі іноземні студенти проходитимуть такий іспит до закінчення першого року навчання, а на другий курс переводитимуться лише за умови його успішного складання. Тестування планують запровадити для студентів, яких зарахують до українських ВНЗ після 1 листопада 2018-го.

У міністерстві нагадали, що цього року відбулися зміни у візовому законодавстві: віза «Д» буде дешевшою, багаторазовою та діятиме впродовж 90 днів, що значно полегшить роботу університетів і спростить перебування іноземців до отримання посвідки на тимчасове проживання.

МОН працює також над вдосконаленням запрошення та перебування іноземців, які прибувають на навчання за програмами академічної мобільності. Одне із важливих завдань — усунення посередників при залученні іноземців до навчання в українських ВНЗ. Деякі з таких фірм зловживають довірою студентів, завищують ціни та змушують переплачувати за звичайні послуги, які мали б надаватися університетами безплатно.

Вл. інф.