Площа перед головним корпусом Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки в Луцьку 17 травня нагадувала веселий ярмарок: музика, співи, жарти. Чи не вперше цього року, залишивши аудиторії та кабінети, до лучан вийшли студенти і викладачі вишу, аби в неформальній обстановці поспілкуватися з майбутніми абітурієнтами і пересічними лучанами. Називається це цікаве дійство Фестивалем науки.

 

На знімках: цих юних лучан хімічні експерименти відверто зацікавили. Можливо, хтось із них і стане студентом хімічного факультету СНУ, щоб згодом продовжити справу великого Дмитра Мендєлєєва.

 

Цієї весни університет змінив формат і масштаб його проведення, започаткувавши ЯрФест (ярмарок-фестиваль). Основна мета — популяризація наукових знань у суспільстві, сприяння формуванню позитивного ставлення до науки, підвищення престижу професії вченого та викладача, залучення до наукових досліджень із ранніх літ. Формат Ярмарку-фестивалю науки дає змогу продемонструвати сучасні наукові знання в цікавій формі та невимушеній обстановці через безпечні експерименти.

— В Україні Фестивалі науки проводяться з 2007 року. І його потрібно зробити загальнонаціональним святом, — переконаний ректор СНУ, доктор біологічних наук Ігор Коцан.

Під час роботи ЯрФесту безперервно працювали 16 майданчиків, де кожен із відвідувачів міг знайти щось цікаве. До їх уваги були виставки наукової літератури, художніх робіт, археологічних знахідок, мінералів та гірських порід, різноманітні презентації доробку факультетів, кулінарні вироби, майстер-класи, театралізовані композиції, фотосесії, флешмоби та багато-багато іншого. Чимало юних волинян, побувавши на ЯрФесті, вирішили найскладніше для себе питання, якою життєвою стежиною йти далі.

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

Волинська область.

 

ДОВІДКОВО

Східноєвропейський університет імені Лесі Українки — це 17 факультетів, на яких навчається 12 тисяч студентів, 79 кафедр з досвідченим професорсько-викладацьким складом. При університеті діє Інформаційний центр ЄС, Інститут Польщі, Центр культури і дозвілля, Центр волонтерів «Довіра», музеї: Лесі Українки, археології, етнографії Волині та Полісся, історії СНУ імені Лесі Українки та ін. Матеріально-технічна база університету охоплює 13 навчальних корпусів, шість гуртожитків, студентську базу практик табору «Гарт» (на озері Світязь), стадіон «Спортивне ядро» із сучасним покриттям і біговими доріжками, два ботанічні сади, агробіостанцію.