Гранітному Сергію Корольову, який стоїть на високому постаменті в центрі Житомира посеред майдану, що носить його ім'я, 18 травня одягли велику вишиванку. Виготовили її житомирські майстрині. У прес-службі облдержадміністрації це прокоментували так: якщо звичайна велика сорочка має розмір 3XL, то розмір вишиванки для пам'ятника становить як мінімум 10XL. Голова ОДА Ігор Гундич запевнив, що тепер це стане новою житомирською традицією: не тільки у День вишиванки, а й на кожне велике державне чи народно-патріотичне свято Корольов одягатиме свою вишиванку. Охочих сфотографуватися біля пам'ятника було багато.

 

Фото
прес-служби ОДА.

 

А пішохідна Михайлівська вулиця, яка стала фінішем для святкової "Вишиваної ходи", на весь день перетворилася на справжній арт-майданчик. Тут були виставки національного одягу, різних виробів ручної роботи, картин. Відбулися майстер-класи з вишивання, ткацтва, покази стильного вбрання від юних дизайнерів.

 

Майстер народної творчості з вишивки Світлана Прохорчук розповіла, що розпочато новий проект "Житомир вишиваний":

 

-- Ми вишиваємо велику чоловічу сорочку для житомирського богатиря -- це такий міфічний герой. Колись на Поліссі використовували такі техніки, як занизування, набирування, лиштва, солов'їні вічка. Вони імітують ткацтво. Сьогодні ми долучаємо житомирян до наших традицій. Поки що більшість лише підходить та спостерігає за процесом вишивання. Люди не дуже активно долучаються, адже бачать незвичну техніку вишивання і, можливо, побоюються, що в них не вийде. Тому для тих, хто хоче навчитися, я спочатку проводжу невеликий майстер-клас. Сорочка створюється в техніці лиштва: це такий спосіб, при якому шитво має з обох сторін однаковий вигляд. Кольори традиційні -- червоний і темно-синій, тобто колір поліських чорниць, адже колись нитки фарбували цими ягодами.

 

Кожен, хто долучається до участі в проекті, записує своє ім'я та прізвище на спеціальному папірусі. Його виставлять в Українському домі Житомира поряд з готовим виробом.

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Житомир.

 

Голос України