Уже понад 23 роки ГО «Форум видавців» популяризує українську книгу в Україні й за кордоном, щорічно проводить низку масштабних заходів та залучає читачів до сучасної української літератури. Дитячий Форум у Львові — найбільший дитячий фестиваль країни. Він щороку дивує понад 15 000 відвідувачів сотнями квестів, майстер-класів, конкурсів. У формі гри Дитячий Форум привчає юного читача до українського слова та дарує безліч позитивних емоцій. Президент ГО «Форум видавців» та організатор Дитячого Форуму Олександра Коваль (на знімку) розповіла «Голосу України» про плани на 2017 рік та поділилася секретом успіху в організації культурних подій.

— Які заходи плануєте провести цього року?

— Нині триває останній етап Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія». Переможців обласного рівня визначимо у травні. Вони візьмуть участь у фестивалі дитячого читання «Книгоманія» на Х Дитячому Форумі «Космовізія: Супергерої та книжкова туманність» з 1 по 4 червня.

На 13—17 вересня плануємо традиційний Форум видавців у Львові, що поєднає найбільший в Україні книжковий ярмарок, міжнародний літературний фестиваль, премію «Найкраща книга Форуму», благодійну акцію для літніх людей «Третій вік: задоволення від читання» та тематичні дискусійні кластери.

— Яка мета цьогорічного Дитячого Форуму? Що в його програмі?

— Дитячий Форум ми проводимо у Львові щорічно з 2007 року. Лише у 2014 році не проводили — через анексію Криму та початок воєнних дій на сході України. Не хотіли наражати дітей на небезпеку.

Спочатку ми планували його як фестиваль дитячих книжок, але згодом додали розвиваючий компонент та організували різноманітні мистецькі та крафтові майстер-класи, залучили багатьох партнерів, які займаються розвитком дітей, а також митців та майстрів. У 2015 році ввели в гру виховний компонент. Під час навчальної гри діти здобували суперсили та ставали супергероями, щоб врятувати Країну від мороку. Ідею гри вигадала Наталка Бабалик. У цьому році її розвинула Ярослава Яковлєва, яка запропонувала тему «Космовізія: супергерої і книжкова туманність». Діти отримають можливість врятувати Всесвіт від сміття та засвоять основні принципи екологічного мислення. Принципово для нас, щоб у цьому просторі діти зрозуміли: все цікаве відбувається завдяки книжкам.

— Заходи Форуму видавців традиційно шалено популярні. Як вдається досягати цього з року в рік?

— Усі наші заходи ми проводимо з думкою про близьких. Організація намагається не відставати від світових та українських модних трендів і впроваджує власні напрацювання. У нас є стала стратегія розвитку. Ми постійно ставимо певні цілі, досягаємо їх, ставимо нові. До організації наших заходів долучається багато партнерів, включно з видавцями та авторами. Без них і без підтримки ЗМІ ми нічого б не змогли зробити.

— Відсутність українського віртуального поля на Донбасі та належного залучення дітей до української літератури мала трагічні наслідки. Як можна зацікавити дітей та їхніх батьків у споживанні українського літературного продукту?

— Державна культурна та освітня політики, точніше їхня відсутність, були важливими чинниками поділу на «дві України». Цю ситуацію треба негайно змінювати. Розпочати варто з телебачення, бо саме його стандарти найшвидше переймають усі глядачі. Але підтримка україномовного книговидання, закупівля нових книжок для публічних бібліотек також надзвичайно важливі. Якщо держава не створила умов для поступового переходу 30—40-літніх на українську мову, треба дати таку можливість хоча б їхнім дітям.

Літературні конкурси і фестивалі, такі як наш Дитячий Форум, дуже позитивно впливають на залучення дітей до сучасної української літератури.

ГО «Форум видавців» радо поділиться своїм багаторічним досвідом з партнерами південних та східних областей України. Адже фінансування — це не така велика проблема, завжди знайдуться спонсори чи в особі держави, чи серед бізнесменів.

Анна СЄДАЯ.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Львів.