У Німеччині відбулися вибори до парламенту найбільшої федеральної землі — Північний Рейн-Вестфалія. Право голосу тут мають майже 13 мільйонів осіб, або більше п’ятої частини населення країни.

До участі у виборах допущено 31 партію — майже вдвічі більше, ніж на попередніх. Зрозуміло, що основна боротьба розгорнулася між найбільшими з них — урядовою Соціал-демократичною партією Німеччини (СДПН), Християнсько-демократичним союзом (ХДС), «Зеленими», Лівою партією, Вільною демократичною партією (ВДП) та «Альтернативою для Німеччини» (АдН).

 

Головними темами передвиборної боротьби були: внутрішня безпека, економічний розвиток та реформа освіти. Крім того, активних дій потребує ціла низка невирішених земельних проблем, серед них — величезна заборгованість, що сягнула 180 мільярдів євро, а також дедалі щільніші затори на дорогах, які німці вже назвали транспортним інфарктом.


До того ж соціал-демократи виступили з ініціативою зробити безплатним утримання дітей у дитячих садках протягом 30 годин на тиждень. Однак це не принесло їм додаткових дивідендів. Навпаки, традиційно соціал-демократична земля, де останні дві каденції при владі була коаліція СДПН та «Зелених», яка дала одного з нещодавніх президентів країни Йоганнеса Рау, стоїть на порозі значних змін. Соціал-демократи, втративши 8% голосів, програли вибори.


«Нищівно», сказав Мартін Шульц, голова партії і основний суперник Ангели Меркель на вересневих виборах до Бундестагу. Здається, рокіровка, що її придумали соціал-демократи для залучення на свій бік більшого числа виборців, поки що не спрацьовує, хоча для цього голова Європарламенту Мартін Шульц залишив свою посаду, і його було обрано головою СДПН. Невдовзі його висунули кандидатом у канцлери. Цей крок дав невеликий сплеск популярності соціал-демократів на федеральному рівні, але він швидко зійшов нанівець. Аналітики пояснюють такий розвиток недосконалістю передвиборної партійної програми, де не міститься нічого нового й привабливого для виборців. У всякому разі СДПН програє вже треті земельні вибори поспіль.


Після оголошення перших результатів голосування прем’єр-міністр Північного Рейну-Вестфалії заявила, що повністю відповідає за поразку й складає із себе всі партійні повноваження. Віднині вона буде просто депутатом ландтагу, а це означає, що земельне керівництво партії стоїть перед значними змінами.


Іншою сенсацією виборів став тріумфальний результат, що його отримали вільні демократи (ВДП). Після довгих років постійних поразок і на федеральному, і на земельному рівнях, що, власне, стало причиною передчасної смерті попереднього голови партії Гідо Вестервелле, вони отримали двозначний результат — 12%. Тапер, на думку аналітиків, не виключено формування урядової коаліції, що складатиметься з християнських та вільних демократів. Не виключено також, що ВДП значно покращить свій результат і на виборах до Бундестагу.


Нова праворадикальна партія «Альтернатива для Німеччини»  здобула понад 7%. На думку керівництва АдН, це хороший результат, особливо, якщо пригадати, що останнім часом у партії спостерігалися резонансні внутрішні конфлікти. Таким чином, тріумфальна хода «Альтернативи» триває. Зараз вона входить уже до 13 земельних парламентів, що дає їй надію на хороший результат у вересні на виборах до Бундестагу.


Програли на цих виборах «Зелені» та ліві. Ліві взагалі не пройшли до парламенту, не добравши до п’ятивідсоткового бар’єра лише однієї десятої відсотка. Що стосується «Зелених», то вони втратили половину своїх голосів, набравши лише 6% порівняно з 12% на попередніх виборах.


Таким чином, новим прем’єр-міністром федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія став Армін Лашет. Його партія ХДС отримала 33% голосів. Цікаво, що сам Лашет пройшов до парламенту, як то кажуть, по лезу ножа. В одномандатному окрузі в Аахені, де він обирався, суперник від СДПН мало його не випередив. У разі такого результату хтось з партійного списку ХДС мусив би поступитися своїм місцем кандидату в прем’єр-міністри. В іншому випадку партія залишилася б без свого лідера. Однак до цього не дійшло, і в понеділок у ранковій програмі першого каналу німецького телебачення АРД Армін Лашет уже ділився своїми міркуваннями з приводу можливих партнерів для урядової коаліції. Несподіваною стала його заява, що він не розглядає вільних демократів як безумовних партнерів і вестиме переговори також із соціал-демократами та «Зеленими».


Що ж стало вирішальним чинником у перемозі християнських демократів у цій землі? За результатами опитування громадської думки, на остаточне рішення виборців вплинула особистість Ангели Меркель. 30% опитаних заявили, що надали перевагу ХДС, бо це партія канцлера. Як бачимо, значна частина німців схвалює її зовнішню і внутрішню політику.


Голосування на Рейні називають ще малими виборами до Бундестагу, тому що саме тут визначається остаточний баланс сил перед загальними виборами, які цього року відбуватимуться 24 вересня. Основна боротьба точитиметься між Ангелою Меркель та соціал-демократом Мартіном Шульцом. Після поразки в неділю він заявив, що не припинятиме передвиборну боротьбу. Подивіться на Еммануеля Макрона — ще п’ять місяців тому був аутсайдером передвиборної боротьби, а сьогодні він президент Франції, заявив Мартін Шульц.


Марія Копиленко, директор інституту проблем Німеччини, заслужений журналіст України.