У Каннах розпочався ювілейний 70-й кінофестиваль. Відкрила кінофорум стрічка французького режисера Арно Деплешена «Привиди Ізмаеля».

 

На знімку: члени журі кінофестивалю Вілл Сміт, Аньєс Жауї, Паоло Соррентіно, Педро Альмодовар, Фань Бінбін, Пак Чхан Ук, Габріель Яред, Марен Аде й Джессіка Честейн (справа наліво).


Фото Xіnhua/Укрінформ.


До конкурсної програми потрапило 18 стрічок. Поміж них на «Золоту пальмову гілку» претендує робота українського режисера Сергія Лозниці «Лагідна», знята за мотивами однойменного твору Ф. Достоєвського, однак дія відбувається в сучасній російській глибинці, у в’язниці. На думку продюсера проекту Сергія Лавренюка, стрічка не отримає прокатного свідоцтва в Росії. Прем’єра фільму відбудеться уже 25 травня. До його створення причетні кілька країн. «Лагідна» отримала фінансування від фонду Eurіmages, а також за програмами стимулювання кіновиробництва Франції, Німеччини, Нідерландів, Латвії та Литви. Зокрема, за даними Національного центру кіно й анімації Франції, 57% бюджету профінансувала Франція, 20% -Німеччина, 13% — Нідерланди та 10% — Литва, інформує Детектор медіа. Watchdog українських ЗМІ. Зйомки відбулися на території Латвії та Литви. Серед акторів — переважно росіяни, зокрема й відома Лія Ахеджакова. Однак головний режисер стрічки — українець. А тому в разі перемоги нагороду буде присуджено Україні.