Уряд країни підготував законопроект, який дозволяє імператору Акіхіто відректися від престолу на користь сина — спадкоємного принца Нарухіто. 


Вчора документ ухвалили на засіданні Кабміну. Тепер проект передано до парламенту. Очікується, що парламент його підтримає: закон може бути ухвалено вже в червні. Він стосуватиметься винятково цієї конкретної ситуації і не вноситиме жодних змін у подальшу систему престолонаслідування в Японії, згідно з якою імператор у Країні вранішнього сонця править пожиттєво.
Законопроект було підготовлено після того, як минулого року імператор Акіхіто висловив своє глибоке занепокоєння тим, що настане час, коли його вік та стан здоров’я не дадуть йому змоги у всій повноті виконувати імператорські обов’язки — бути символом нації.


У проекті закону підкреслюється розуміння та співчуття імператору. Як стверджує телекомпанія NHK, відмова від престолу настане в день, коли закон набуде чинності. Й тоді одразу імператором стане спадкоємний принц Нарухіто. Нинішній імператор збереже за собою титул «Ваша величність», імператорські привілеї, йому буде надано державне забезпечення.


У новітній історії Японії не було прецеденту, коли імператор «достроково» сходив із трону. Не передбачають цього ні конституція країни, ні закон про імператорський дім. Тому й знадобився такий довгий час, аби узаконити волю імператора Акіхіто, якого дуже шанують у суспільстві. Але в більш як тисячолітній історії держави, особливо в епоху середньовіччя, такі випадки бували не раз. Востаннє імператор Японії відрікався від влади двісті років тому — 1817-го. Тож, готуючи законопроект, урядовці зважали й на традиції, які існували в минулому.


Раніше повідомлялося, що імператор може приурочити час свого сходження з престолу до грудня 2018 року, коли йому виповниться 85. Тоді ж завершиться у літочисленні країни епоха правління Акіхіто і наступить епоха правління нового імператора. В Японії кожна епоха кожного імператора має свою назву і своє літочислення. Теперішня — хейсей (настання миру). Як іменуватиметься епоха нового імператора, буде вирішено окремо.


І хоч нинішнім законопроектом удалося зберегти непорушність чинного законодавства стосовно імператорського правління, це не означає, що воно не зазнає змін, ймовірно, в близькому майбутньому. Новим приводом для обговорення в суспільстві цієї теми стала підготовка до заручин принцеси Мако, доньки Акішіно — молодшого сина імператора Акіхіто, з колишнім однокурсником юристом Кей Комуро. За нинішнім законодавством, якщо принцеса виходить заміж за хлопця «некоролівської крові», вона сама перестає бути принцесою, а її діти позбуваються права на Хризантемовий трон. Суть не тільки в дуже милій принцесі Мако, а й у тому, що серед молодого покоління престолонаслідувачів імператорського трону (який передається тільки по чоловічій лінії) лише 10-річний брат Мако — син принца Акішіно. В японському суспільстві давно обговорюється питання про внесення змін до законодавства, яке дозволить посісти трон представниці жіночої частини імператорської сім’ї. Згідно з травневим опитуванням агентства Куоdо, цю ідею підтримують 86% населення. А тепер — з ймовірним весіллям принцеси Мако — на порядок денний постає і питання, чи не залишити їй статус принцеси, а її дітям, серед яких можуть бути й хлопчики, права на спадкоємність.

Токіо.