З нагоди проведення в Україні Глобальної конференції відкритості органів законодавчої влади у парламенті відбувся брифінг Голови Верховної Ради Андрія Парубія, Постійного координатора системи ООН в Україні Ніла Вокера та члена Керівного комітету Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», виконавчого директора Dіrectorіo Legіslatіvo (Аргентина) Марії Барон.


«Для нас велика честь приймати таку конференцію, особливо важливо, що вона відбувається у період, коли український парламент проводить реформу, працює над тим, щоб зробити Верховну Раду більш відкритою. Ми для цього доклали багато зусиль у різних сферах і напрямках», — наголосив Андрій Парубій.


Важливими кроками у цьому напрямку глава парламенту назвав відкритість діяльності усіх комітетів, усіх депутатських запитів і відповідей на них. Це питання, за його словами, має складову не лише відкритості та публічності, а й антикорупційну, адже кожен громадянин може побачити які запити подає той чи інший депутат і які відповіді на них отримує.


Іншим важливим кроком А. Парубій назвав можливість коментувати он-лайн законопроекти. Це можуть робити не лише народні депутати, як учасники законодавчого процесу, а й прості громадяни, даючи свої зауваження та пропозиції до того чи іншого законодавчого акту. А також портал відкритих парламентських даних та систему закупівель ProZorro.


«Ми усвідомлюємо, що вкрай важливо зробити парламент ближчим до людей, щоб для багатьох українців він був не лише телевізійною картинкою, щоб вони могли побачити, як працює законодавчий орган всередині», — зауважив А. Парубій.


Окремо Голова Верховної Ради торкнувся питання запровадження електронного декларування. «Це одна з найвідкритіших систем у світі і це дає змогу громадянам розуміти і бачити доходи всіх високопосадовців. Я вважаю, що це був один із важливих кроків відкритості українського парламенту та влади в цілому», — сказав він.


Керівник законодавчого органу переконаний: «Сучасний парламент — це відкритий парламент. Відкритий парламент — це сильний парламент».


«Неможливо уявити сильну Україну без сильного парламенту. Бо в усі найважчі часи української історії саме парламент був тим майданчиком, який дозволяв Україні подолати будь-які політичні кризи. Тому ми зацікавлені у співпраці з нашими міжнародними партнерами», — наголосив А. Парубій. Він подякував за підтримку українського парламенту в роботі над його відкритістю. Зокрема Європарламенту, місії Пета Кокса. «Ми й надалі робитимемо рішучі кроки для модернізації та відкритості українського парламенту», —сказав політик.


За словами Ніла Вокера, постійного координатора системи ООН в Україні, парламент за своїм призначенням має представляти різні ідеї і втілювати їх у законодавчому процесі, проте цей процес не завжди протікає безперешкодно. «У цих питаннях особливу роль відіграє лідерство глави парламенту, який демонструє значну волю для того, щоб зробити парламент дійсно прозорим, таким, що зможе завоювати довіру громадян», — сказав він.


На його думку, Україна не випадково стала приймаючою стороною другої Глобальної конференції законодавчої відкритості. «Це стало результатом широкої взаємодії громадянського суспільство і парламентаріїв, які розробили план дій для українського парламенту», — повідомив Н. Вокер і додав, що Україна — п’ята країна, яка згодилася прийняти ініціативу відкритого парламенту.


У свою чергу Марія Барон, член Керівного комітету Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», подякувала українській стороні за майданчик для обговорення цієї важливої теми. «Те, що робить Україна, важливо не лише для неї, а й для регіону, а також у світовому глобальному масштабі», — зауважила вона.


По завершенні брифінгу Андрій Парубій відповів на запитання журналістів.


Так, відповідаючи на запитання, як швидко буде вирішено питання оновлення складу ЦВК, на чому під час конференції наголосив Хьюг Мінгареллі, Посол ЄС в Україні, А. Парубій зауважив, що політичні консультації з цього питання практично завершено. Проте двоє кандидатів, які були затверджені фракціями, уже працюють в інших сферах, тож мають бути внесені нові кандидатури. «Я зроблю все можливе, щоб політичні консультації були завершені якомога швидше, щоб це питання могли винести на порядок денний вже у найближчі тижні», — пообіцяв він.