Учора розпочала роботу дводенна Глобальна конференція законодавчої відкритості «Розбудова громадянської довіри через відкритість та залученість». Обмінятися досвідом, проговорити кращі останні тенденції на шляху до відкритості та прозорості парламенту до української столиці з’їхалися голови парламентів, депутати, парламентські експерти — загалом понад 300 учасників із 50 країн.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Постійний координатор системи ООН в Україні Ніл Вокер, Представник ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі (зліва направо).


«Я пишаюся тим, що сьогодні український парламент приймає другу Глобальну конференцію законодавчої відкритості», — наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій у своєму вступному слові. Він нагадав, що перша конференція відбулася у Грузії у 2015 році. «Це без перебільшення важливий день в історії українського парламенту. Вже понад 70 країн приєднані до партнерства «Відкритий уряд». Водночас ініціатива «Відкритий парламент» лише починає набирати своїх обертів. Наша країна — одна з восьми держав, які розробили План дій щодо парламентської відкритості, і вже може похвалитися першими досягненнями», — сказав А. Парубій.


Водночас глава українського парламенту нагадав: «Ми живемо у складний для нашої країни час. Нам доводиться одночасно відбивати агресію Російської Федерації, захищати свою територіальну цілісність і проводити реформи в усіх сферах суспільного життя. За короткий проміжок часу нам доводиться реформувати майже кожну галузь і суспільного життя, і економіки, і правоохоронних органів. Нам довелося за дуже короткий час фактично заново створити українську армію, і все це було можливо лише завдяки ефективній роботі парламенту».


Крім того, А. Парубій нагадав, що цього року в Україні відзначають 100 років модерного парламенту. «Ця традиція була перервана, — сказав він. — 70 років Україна перебувала у складі Радянського Союзу, який президент США Рейган дуже вдало назвав «імперією зла».


У свою чергу Хьюг Мінгареллі, Посол ЄС в Україні, зауважив, що ЄС протягом останніх трьох років підтримує модернізацію українського парламенту в багатьох напрямах через політичний діалог, програми співпраці тощо.

Він запевнив А. Парубія в подальшій підтримці України, щоб був ефективний, підзвітний та прозорий парламент.


«Урешті-решт, законодавці повинні взаємодіяти зі своїми виборцями. В Україні вже користуються і цифровими інструментами відкритої комунікації, використовують соціальні мережі для того, щоб доносити свій посил громадянам, і люди дуже цінують це. Однак в основі відкритої демократії лежить відкритий виборчий процес, який напевно є найважливішою основою для довіри громадськості до системи державного управління», — сказав Посол ЄС.


Звертаючись до А. Парубія, Х. Мінгареллі зауважив: «Для нас дуже важливо, щоб ви швидко просувалися у цих двох напрямках». Водночас він привітав зусилля України з відкритості даних, утім, зауважив, що цю роботу треба продовжувати.