Гранітному Сергію Корольову, який стоїть на постаменті в центрі Житомира посеред майдану, що носить його ім’я, 18 травня одягли велику вишиванку. Виготовили її житомирські майстрині. У прес-службі ОДА зазначили, що звичайна велика сорочка має розмір 3XL, а розмір вишиванки для пам’ятника становить щонайменше 10XL. Голова ОДА Ігор Гундич запевнив, що тепер це стане новою житомирською традицією: на кожне велике державне чи народно-патріотичне свято Корольов одягатиме свою вишиванку.

А пішохідна Михайлівська вулиця, яка стала фінішем для святкової «Вишиваної ходи», на весь день перетворилася на справжній арт-майданчик. Тут були виставки національного одягу, різних виробів ручної роботи, картин. Відбулися майстер-класи з вишивання, ткацтва, покази стильного вбрання від юних дизайнерів.

Майстер народної творчості з вишивки Світлана Прохорчук розповіла, що розпочато новий проект «Житомир вишиваний»:

— Ми вишиваємо велику чоловічу сорочку для житомирського богатиря — це такий міфічний герой. Колись на Поліссі використовували такі техніки, як занизування, набирування, лиштва, солов’їні вічка. Вони імітують ткацтво. Сьогодні ми долучаємо житомирян до наших традицій.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Житомир.