Голова Верховної Ради України А. Парубій зустрівся з Головою Парламенту Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка К. Джайясурія (на знімку). Сторони обговорили перспективні напрями двосторонньої взаємодії у розвитку міжпарламентських, дипломатичних і економічних відносин.

 

 

А. Парубій зазначив, що «минулий і нинішній рік стали вельми важливими для відновлення діалогу між нашими країнами, перш за все на високому рівні». Він наголосив, що «Україна зацікавлена у збереженні наявних позитивних тенденцій та подальшому розвитку відносин з ланкійськими партнерами» і привітав активізацію взаємодії за ключовими напрямами, передусім посилення економічної складової україно-ланкійських відносин.


Голова українського парламенту підкреслив, що «на фоні позитивних тенденцій українсько-ланкійського співробітництва необхідно відзначити налагодження контактів по лінії парламентів двох країн». Він зазначив, що вважає «важливою співпрацю сторін у форматі груп дружби» у контексті «подальшого розвитку та більш повної реалізації наявного двостороннього потенціалу», і нагадав, що у вересні минулого року ухвалив рішення про створення Депутатської групи з міжпарламентських зв’язків із Демократичною Соціалістичною Республікою Шрі-Ланка, до складу якої увійшли шестеро народних депутатів України.


А. Парубій поінформував, що парламент України завершив усі необхідні процедури з метою набуття чинності договорами між Україною та ДСР Шрі-Ланка про екстрадицію, про передачу засуджених та про взаємну правову допомогу у кримінальних справах. «Сподіваюся, що найближчим часом ланкійська сторона завершить процес ратифікації Договору про екстрадицію і після обміну ратифікаційними інструментами ці документи набудуть чинності», — сказав він.


Голова Парламенту Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка К. Джайясурія висловив зацікавленість процесами змін і реформ, які відбуваються в Україні. Він наголосив, що підтримує кроки, спрямовані на подальший розвиток двосторонніх міжпарламентських відносин, адже, на його думку, «це сприятиме розширенню перспектив для україно-ланкійського партнерства».


Пан К. Джайясурія виступив з ініціативою щодо необхідності призначення Генерального консула Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка в Україні, і так само — Генерального консула України в Шрі-Ланці. Він висловився за подальший розвиток торговельно-економічних зв’язків, зауваживши, що нині основна складова експорту — чай, і його країна хотіла б розширювати цю номенклатуру.


А. Парубій висловив вдячність за ініціативу щодо відкриття Генерального консульства, зазначивши, що «це сприятиме налагодженню зв’язків на різних напрямах співпраці».


Прес-служба апарату Верховної Ради України.