У Національній опері України імені Тараса Шевченка відбувся вечір-реквієм на вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, в якому взяли участь Президент Петро Порошенко, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв (на знімку).

 

 

Звертаючись до присутніх, Президент Петро Порошенко зазначив, що Верховна Рада України цілком обґрунтовано визнала депортацію 1944 року геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, адже примусове виселення стало однією із найбільш злочинних і ганебних спецоперацій тоталітарного комуністичного режиму Радянського Союзу. «Сьогодні ми відзначаємо cімдесят треті роковини від початку депортації кримських татар з їхньої історичної батьківщини — Криму. Згадуємо зі співчуттям і про інші етноси Криму, на долю яких випало це випробування: німців, греків, вірмен, болгар, караїмів та інших», — сказав глава держави та підкреслив, що депортація — це злочин без строку давності, а злочинці, які холоднокровно спланували акцію геноциду, не мають права на прощення.


Однак у 2014 році спадкоємці того злочину спланували і вчинили новий — анексували український Крим, внаслідок чого тисячі кримських татар та українців були змушені покинути рідні домівки. А чимало з тих, хто залишився, зіштовхнулися з арештами і катуваннями, етнічними утисками та безслідним зникненням людей.


Визнавши, що після здобуття незалежності Україною було великою помилкою наповнення Кримської автономії винятково російським змістом, Президент повідомив, що доручив Конституційній комісії створити робочу групу з напрацювання пропозицій змін та доповнень до Конституції України щодо Автономної Республіки Крим. «Ми робимо перші кроки у питанні створення у Криму національної автономії кримських татар. Безумовно, ця автономія повністю врахує рівні права і свободи українців, етнічних росіян та представників усіх інших етносів, що проживають на півострові», — зазначив П. Порошенко та висловив упевненість в деокупації Криму. За його словами, ця впевненість базується на спільній позиції кримських татар, українців та всіх інших етносів, які проживають в окупованому Криму, а також на тому, що жодна країна цивілізованого світу та жодна міжнародна організація не визнали анексію Кримського півострова.


Під час вечора-реквієму Президент також повідомив про присвоєння звання Героя України закатованому окупантами у 2014 році кримському татарину Решату Аметову. «Він сміливо виходив на акції протесту проти «зелених чоловічків». Група злочинців викрала його на очах у десятків людей та перед телекамерами. Через два тижні його було знайдено закатованим. Він не здався! Лише думка про останні хвилини Решата у кожної нормальної людини викликає жах і біль. А його сміливість викликає велику шану і повагу. Тому я прийняв рішення про присвоєння йому звання Героя України», — підкреслив 
П. Порошенко.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко нагадавши, що український парламент визнав примусове переселення понад 200 тисяч корінного народу Криму геноцидом, висловила жаль, що це було зроблено з великим запізненням. «Важливо, щоб ми крок за кроком, так само як і у визнанні геноцидом Голодомору, доносили цю страшну правду про сталінські часи до всіх країн світу, щоб парламенти цивілізованих країн також визнали знищення і вивезення кримських татар в 1944 році геноцидом», — зазначила вона у Фейсбуці та закликала українських політиків робити все, щоб тема повернення Криму не сходила із міжнародного порядку денного та звучала голосно і однозначно для Путіна: вкрадене доведеться повернути.