У Сєверодонецьку на площі Перемоги з’явилася інсталяція з трьох кубів. На кожному з них — інформація, що розповідає про можливі ризики потрапити у рабство, реальні історії тих, хто постраждав від торгівлі людьми. Є також поради із безпечного працевлаштування та подорожей, номери «гарячих ліній» із протидії торгівлі людьми. Інсталяція називається «ГРАНІ3» і покликана привернути увагу суспільства до проблеми сучасного рабства.

Для Луганщини це досить актуально. Протягом 2015—2017 років до соціальних служб області по допомогу звернулося 13 осіб, які пережили тяжкий період рабства. Отримання статусу постраждалого від торгівлі людьми — досить тривала процедура, оскільки належить зібрати купу документів, свідчень. У цьому процесі задіяні Нацполіція, органи охорони здоров’я, фіскальна служба тощо. І лише після того як необхідний пакет документів буде зібрано, соціальна служба звертається до свого галузевого міністерства про присвоєння людині статусу.

ФАКТ

За оцінками представництва Міжнародної організації з міграції в Україні, понад 160 тис. наших співвітчизників постраждали від торгівлі людьми з 1991 року.

Спеціального центру для таких людей в області ще немає. Їхні проблеми розв’язує місцева влада району чи міста. Постраждалим допомагають знайти житло, відновити документи, надають медичну, психологічну та юридичну допомогу та за потреби працевлаштовують.

— Якщо ми говоритимемо відкрито, то своєчасно зможемо допомогти людям, — зазначає директор департаменту соцзахисту населення Луганської ОДА Елеонора Поліщук.

Акція відбувається за підтримки Мінсоцполітики та фінансування Міністерства закордонних справ Норвегії, Агенції США з міжнародного розвитку і за підтримки соціолого-освітнього центру «Жінки Донбасу».

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.