Прощавай, моя черешне!..

 

 

 

Питання втрат від весняних заморозків обговорювали під час недавнього засідання парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. Особливо значних збитків зазнали виробники плодів та ягід. За інформацією голови асоціації «Укрсадпром» Дмитра Крошки, наприкінці квітня та в першій половині травня спостерігалися сніг і морози.

Температура на поверхні ґрунту місцями опускалася до мінус шести—восьми градусів.

 

 

 

Основний пік цих заморозків припав на 9 — 11 травня. У результаті загинули цвіт і зав’язі плодів та ягід. А підприємства-виробники зазнали значних збитків — у деяких повністю знищено майбутній урожай плодів та ягід. До того ж тривалий період низьких середньодобових температур, які є нетиповими для цієї пори року, ускладнив якісне запилення цвіту. За попередньою інформацією, вплив заморозків на плодово-ягідні насадження варіювався в залежності від регіону. У центральних та південних областях втрати урожаю ягід становлять до 90 відсотків. Особливо постраждали Київська, Вінницька, Хмельницька, Львівська, Черкаська, Миколаївська та Запорізька області. По більшості кісточкових — це вишні, черешні, абрикоси, які ми кожного року їмо, втрати становлять майже 80 відсотків.

Втрати зерняткових культур — таких як яблука і груші — до 40 відсотків. При цьому в деяких господарствах Чернівецької, Вінницької, Черкаської та Миколаївської областей майбутній урожай знищено повністю. Тобто опав і цвіт, і ті зав’язі плодів, які були. Горіхоплідні культури також постраждали: у західних і центральних областях втрати в межах двадцяти відсотків, у південних — до десяти.

Тож в Україні через зиму посеред весни загальні втрати плодів, ягід та горіхів можуть сягнути 1—1,2 мільйона тонн. Тобто на рівні 50—60 відсотків від середнього за останні роки обсягу в 2 млн. тонн. Це позначиться як на «свіжому» ринку, так і на переробці.

Садівники сподіваються на компенсації виробникам, які постраждали від несприятливих погодних умов. Тож комітет підтримав ініціативу асоціації щодо створення спеціальної комісії для оцінки збитків.